Abonnementen service: 035 - 2019505

Géén gordelroosprik

Patiënten zoals u moeten echt beschermd worden tegen het krijgen van gordelroos, omdat de kans groot is dat zij langdurige pijnklachten aan deze virusinfectie overhouden. Helaas heeft u al gordelroos gehad, u heeft alle ellende ondervonden. Gelukkig is de kans klein (zo’n 10 procent) dat u het een tweede keer krijgt. Een vaccinatie kan die geringe kans dan nog wel weer kleiner maken.

Tegen advies in
De teleurstelling bij veel mensen dat het kabinet zijn eerdere toezegging terzijde heeft gelegd, naar verluidt om redenen van geldgebrek, kan ik mij dan ook goed indenken. Ze rekenden op een prik tegen gordelroos, veroorzaakt door het herpes zoster-virus. Maar deze preventieve kans, rechtstreeks gefinancierd door de overheid, zit duidelijk in het verdomhoekje. En dat terwijl de Gezondheidsraad al in 2019 positief adviseerde over het Shingrix-vaccin voor zestigplussers. Ook de Tweede Kamer nam een motie vóór deze inenting aan. 

In de voorbije weken kwamen er veel persoonlijke reacties over gordelroos binnen op de redactie van dit magazine. Ook veel vragen. Over hoe lang het vaccin werkt en wat de kosten zijn. Overigens, het aanvankelijke vaccin Zostavax speelt geen rol meer in de bescherming tegen gordelroos. Artsen schrijven het hoegenaamd niet meer voor. 

Verminderde weerstand
Het middel Shingrix, dat wél voldoet aan alle eisen, is geregistreerd voor gebruik vanaf vijftig jaar. De Gezondheidsraad adviseerde om het alle mensen van zestig jaar en ouder te geven. Aan patiënten met verminderde weerstand wordt het middel vanaf de leeftijd van vijftig jaar voorgeschreven. Die krijgen het wel vergoed via de zorgverzekering. Dat bijvoorbeeld na een transplantatie van een orgaan.

De effectiviteit is bij mensen boven 70 jaar hoog: meer dan 90 procent. Dat betekent dat bij hen 90 procent minder gordelroos voorkomt dan bij 70-plussers die niet zijn gevaccineerd. Als er geen gordelroos ontstaat, krijgt men ook geen postherpetische neuralgie, ofwel langdurige zenuwpijn.

Lange werking
Omdat nogal veel uiteenlopende verwachtingen klinken wat betreft de werkzaamheidsduur houd ik de informatie van RIVM en thuisarts.nl aan. Bij Shingrix zijn twee prikken nodig. Tussen die prikken moet twee à zes maanden zitten. De prikken werken vier jaar en vrij zeker langer: tien tot vijftien jaar, is de schatting. Dat is overigens nog niet precies bekend, omdat er nu pas tien jaar ervaring mee is.

En dan de kosten, waarover veel misverstanden zijn. De twee Shingrix-prikken kosten samen ongeveer 350 euro. Het kan ook iets meer of minder zijn, dat verschilt soms per apotheek. De kosten voor die twee prikken zijn nadrukkelijk niet per jaar, maar eenmalig!

Onder redactie van René Steenhorst

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren