Abonnementen service: 035 - 2019505

Dokter Ted: breng fysiotherapie terug in het basispakket

Dokter Ted van Essen reageert op medische vragen van lezers van MAX Magazine. Dit keer beantwoordt hij een vraag over de zoektocht naar een nieuwe fysiotherapeut. Waarom lijkt die zoektocht zo lastig te zijn? “De eerste fysio had ik een paar jaar, de tweede hooguit een halfjaar, en nummer drie heeft nu ook aangekondigd op te stappen. Allemaal jonge fysio’s, die het vak niet meer zien zitten. Wat nu?”, aldus de lezer.

Tekort aan fysiotherapeuten

Er dreigt inderdaad een ernstig tekort aan fysiotherapeuten. Mede doordat jonge fysiotherapeuten hun vak niet meer zien zitten. Massaal haken ze af en gaan zelfs het bedrijfsleven in, waar ze veel meer verdienen. Onlangs hoorde ik in het ‘NOS Journaal’: “Beginnende fysiotherapeuten stoppen na enige jaren alweer met hun beroep. Van alle fysio’s die de afgelopen drie jaar stopten, beoefende ongeveer 45 procent het vak nog geen vijf jaar.” Een kwart van hen beoefende dit vak slechts vijf tot tien jaar.

Dure medisch specialist

Het gevreesde zorginfarct, dat moest worden tegengehouden via het Integraal Zorgakkoord, komt daarmee weer op ons af. Juist fysiotherapie is daarin cruciaal: de zorg kan immers niet zónder. Dat geldt ook voor veel cliënten en patiënten, vooral senioren. Problemen die de fysiotherapeut verhelpt blijven nu onbehandeld en komen op het bordje van de duurdere medisch specialist terecht.

Grote denkfout

Uiteindelijk is de kiem voor de problemen destijds gelegd door overheid en zorgverzekeraars. In 2004 werd, om te bezuinigen, fysiotherapie uit het basispakket geschrapt. Mensen moesten zich voortaan maar bijverzekeren om deze zorg te krijgen. Een enorme denkfout van politiek én te gretige verzekeraars. Want goedkoop blijkt ook hier duurkoop. Verzekeringnemers met genoeg geld dachten: ach, bijverzekeren is niet nodig. En mocht het zich eens voordoen dat ik plotseling fysio nodig heb, maar die kans is klein, dan betaal ik dat wel uit eigen zak. En mensen met weinig geld dachten bijna hetzelfde, maar net een beetje anders: ik kan dat geld eigenlijk niet missen en de kans dat ik fysio nodig heb is zó klein. We zien wel.

Niet leuk meer

Doodzonde wat hier gebeurt. Het is niet dat jonge fysiotherapeuten hun vak niet leuk vinden. Allerminst. De opleidingen stroomden over, maar zorgverzekeraars persten deze hbo-opgeleide beroepsgroep in een zodanig strak keurslijf van regels dat het inderdaad niet leuk meer is. Het lijkt sprekend op hoe leraren werden uitgeknepen.

Het gevolg is nu: een snel oplopend personeelstekort, zorginstellingen die geen fysiotherapie meer kunnen verzorgen, groeiende wachtlijsten, en kwalen die verergeren en uiteindelijk tot grote medische problemen verworden, waarvan de behandeling in het ziekenhuis wél wordt vergoed. Uiteindelijk is er niets gewonnen met al die bezuinigingen. Mijn pleidooi luidt dan ook: breng fysiotherapie terug in het basispakket!

Dokter Ted van Essen.

Onder redactie van René Steenhorst.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren