Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

NAGELPSORIASIS

Dag dokter Ted, Sinds ongeveer twee jaar heb ik huidproblemen (psoriasis). Nu zien mijn teen- en vingernagels er ook verschrikkelijk uit. Ik word hier heel onzeker en verdrietig van. Heeft u een idee waardoor het komt en wat eraan te doen is?

Bertha

Nagelafwijkingen horen inderdaad bij de weliswaar chronische, maar nadrukkelijk niét besmettelijke ontstekingsziekte psoriasis.
Ik kan me voorstellen dat u er verdriet van heeft. Het is ontsierend, zeker in de zomer als u straks graag eindelijk uw open schoenen wilt kunnen dragen. Ik adviseer u dan ook om uw huisarts ernaar te laten kijken. Als het wat anders is (schimmel?) is er soms wat aan te doen. En anders weet de huidarts wellicht raad.

Gêne is niet nodig
Toch is dit zo’n beeld dat menig arts op het verkeerde been kan zetten wanneer de patiënt uitsluitend aandacht vraagt voor het ‘nagelprobleem’ en de dokter niet onmiddellijk doorvraagt of er wellicht ook veranderingen zichtbaar zijn aan de huid. Zoals rode plekken, schilfers of jeuk, die overal kunnen opdoemen: op ellebogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar. Vaak generen patiënten zich daarvoor of vinden ze de plekjes of de jeuk niet de moeite waard om de dokter mee lastig te vallen. Nee, het zijn de nagels waaraan ze zich storen. Maar áls die vraag niet gesteld wordt en áls de arts de patiënt niet verzoekt zich geheel of gedeeltelijk te ontkleden, dan kan een mogelijk achterliggende oorzaak van die lelijke nagels – namelijk psoriasis – worden gemist. Tenzij het natuurlijk overduidelijk schimmelnagels zijn.

Oorzaak is niet duidelijk
Heel dikwijls blijkt er meer aan de hand wanneer nagels aan vingers en voeten aangedaan zijn, verdikt, met een toplaag die soms hakkelig loslaat of bruin wordt. Dan is meestal sprake van ‘psoriasis unguium’. Hoe nagelpsoriasis ontstaat is nog altijd niet duidelijk. Vrij zeker zijn het precies dezelfde processen die psoriasis van de huid veroorzaken: een infectie/ontsteking waardoor verhoorning van de huid optreedt, maar ook door een huidbeschadiging of -verwonding, of door verbranding.
Minimaal de helft van alle mensen met psoriasis kampt met dergelijke nagelafwijkingen. Bij mensen die gewrichtsklachten ondervinden van hun psoriasis (‘artritis psoriatica’) komen afwijkingen aan de nagels zelfs bij 85 procent voor. Slechts 5 procent van de mensen met nagelpsoriasis heeft géén huid- of gewrichtsproblemen.

Snel vernieuwende huid
Overigens vernieuwt de gezonde menselijke huid zich elke 28 dagen, maar de huid van iemand met psoriasis heeft door een overactief immuunsysteem een ‘omloopsnelheid’ van vier tot zes dagen. Heel snel dus, waarbij de huidcellen zich ophopen als ‘kruiend ijs’, wat leidt tot schilfervorming en rode, vaak gevoelige plekken. In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen last van deze ziekte, zonder uitzicht op een genezing. Volgens de meest recente cijfers (uit 2016) van het Centraal Bureau voor de Statistiek hebben 1,2 miljoen Nederlanders last van eczeem (4,6%) of psoriasis (2,4%).

Meer informatie vindt u op de websites thuisarts.nl, huidarts.com en psoriasispatientennederland.nl

Reageren of vragen? info@meerovermedisch.nl
Zie ook www.meerovermedisch.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren