Abonnementen service: 035 - 2019505

De Aalsmeerse magie van Joop

Dit najaar bestaat de televisie zeventig jaar. Sinds oktober 1951 worden zo goed als alle bewegende beelden vanuit Hilversum naar onze huiskamers gebracht.

Deze bijzondere mijlpaal zal ook op een bijzondere manier worden gevierd. Daar zijn we hier bij Beeld en Geluid nu al druk mee. Die mijlpalen worden niet zomaar bereikt. Dat gebeurt door mensen, bijzondere mensen. En niet altijd vanuit Hilversum. Deze week las ik het nieuwe, uiterst onderhoudende, boek van de bekende tv-deskundige, regisseur en MAX Magazine-columnist Bert van der Veer ‘De Magie van Studio Aalsmeer’. Hij beschrijft op een aansprekende manier hoe de voormalige bloemenveiling Aalsmeer kraamkamer werd van de grootste tv-sterren. Vanaf 1983 zou Joop van den Ende daar zijn eigen studio’s neerzetten en de televisie op een ongekende manier laten bloeien. Grote producties zoals ‘De 1-2-3 show’, ‘Miniplaybackshow’, ‘Wedden Dat’, ‘De André van Duin show’, ‘De Postcodeloterij’, ‘Ron’s Honeymoonquiz’, ‘Surpriseshow’, ‘Eén tegen 100’ en ‘Miljoenenjacht’, maar ook een soapserie als ‘GTST’ en de comedy ‘Vrienden voor het leven’ zagen daar allemaal het levenslicht. Sterren als Ron Brandsteder, André van Duin, Reinout Oerlemans, Caroline Tensen, Carlo Boszhard en Simone Kleinsma vonden er hun thuis. Het leidde zelfs in 1988 tot het ‘Henny Huisman-effect’. Ruim zes miljoen Nederlanders schakelden dat jaar in op de finale van de ‘Soundmixshow’. Voor het eerst mochten tv-kijkers telefonisch meestemmen over de winnaar. Meer dan een miljoen kijkers belden tegelijkertijd, waardoor het grootste deel van ons telefoonnet uitviel. Dat was nog nooit gebeurd. Studio Aalsmeer stond voorgoed op het netvlies. Wie had dat gedacht, Aalsmeer in plaats van Hilversum. Daadwerkelijk magie.

Die magie is vooral te danken aan die ene man die de voormalige bloemenveiling omtoverde tot één van de bloeiendste tv-productiebedrijven: Joop van den Ende zelf. Met een ongekende passie en talent voor alles wat met televisie te maken heeft. Joop stond bij zo goed als iedere opname zelf op de studiovloer. Het boek van Bert van der Veer neemt je mee in dat unieke avontuur. Eén ding daaruit is duidelijk. Aalsmeer was Joop. Hij ontmoette er zijn vrouw Janine en liet daar sterren en daarmee de kijkers stralen. Volgend jaar wordt Joop tachtig jaar. Dat roept om een grote show van zijn leven, live vanuit Aalsmeer.

Leuke filmpjes op internet: zoek op YouTube.com naar Joop College Tour (vragen van studenten), Musical Awards 2016 Tina (Joop krijgt uit handen van Tina Turner een oeuvre-award) en Afscheidslied Joop (de zingende Ron Brandsteder, Henny Huisman en André van Duin).

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren