Abonnementen service: 035 - 2019505

Koningsdag: verlangen naar Dicks defilé

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap.

Nog even en het is Koningsdag. COVID-proof. Helaas ook dit jaar. Zat Willem-Alexander vorig jaar nog online via Zoom hart-onder-de-coronariem zwaaiend met zijn koninklijke dames thuis, dit jaar viert onze koning zijn verjaardag op de High Tech Campus te Eindhoven. ‘KennisMaken’ is het thema. Er komt van alles langs dat met Eindhoven te maken heeft. Veel techniek en wie weet een mooi designboeket. Een soort Soestdijk-defilé nieuwe stijl. Dat defilé was destijds één van de eerste speciale locatieprogramma’s die de televisie live versloeg. Een huzarenklus. Juliana had in 1949 Koninginnedag een nieuw soort elan gegeven met de beroemde bloemenoptocht langs het paleisbordes. Dat wilde iedereen wel in beeld meemaken. Een halfjaar na de introductie van de televisie was het zover. Op 30 april 1952 trok er live vanuit Soestdijk letterlijk een bloemenzee voorbij. Met vrolijk dansende prinsessen en een evenzo blije Juliana en Bernhard. Ieder die een tv had, keek met plezier naar dit unieke Hollandse tafereel. Dat kwam ook door het ongebreidelde enthousiasme waarmee Dick Passchier vanaf 1973 verslag deed van de onaflatende bonte stoet van krentenmikbakkers, blij blazende fanfares en vaandelzwaaiers. Was het bordes eerst gevuld met de jonge dochters van Juliana en Bernhard, later stonden die dochters er weer met hun kinderen. In 1980 hield Beatrix 30 april als Koninginnedag aan ter ere van haar moeder. Met het defilé stopte ze. Ze wilde een vorst in de samenleving zijn en niet dat die samenleving bij haar op bezoek moest komen. Een omgekeerd defilé. Dick Passchier versloeg nog één keer die eerste Koninginnedag nieuwe stijl, vanuit Veere. Maartje van Weegen volgde hem op en inmiddels is Astrid Kersseboom al sinds 2007 de vaste verslaggever. Een coronaproof defilé vanuit een Eindhovense hightech-studio. Nog nooit heb ik zo verlangd naar het oud-Hollands wc-potgooien op Koningsdag met de stem van Dick…

Leuke filmpjes op internet: zoek op YouTube.com naar Eerste Koninginnedag (die van Juliana op 30 april 1949), Koninginnedag 1977 (Polygoon-verslag van wat er die dag nog meer gebeurt), Koninginnedag 1976 (Een vol bordes met maar liefst 21 mensen) en Koninginnedag 1979 (Juliana 70 jaar met liveverslag van Dick Passchier).

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren