Abonnementen service: 035 - 2019505

TV VAN TOEN: Fijn wakker worden

Maart roert met zijn wispelturige staart. Dat roeren begon eigenlijk al in de afgelopen februarimaand waarin het wonder van sneeuw, ijs en snerpende kou van -15 graden in minder dan zeven dagen ging naar een temperatuur van maar liefst 17 graden met vrolijk tjilpende vogels in een brandend zonnetje. Lang leve de grillen der natuur.

Dat gold ook voor de media die erover berichtten. Ons groene land kent gek genoeg maar weinig echte natuurprogramma’s. ‘Vroege Vogels’ van BNNVARA is eigenlijk de enige uitzending die al meer dan veertig jaar van de natuur laat horen. Als sinds 1978 brengen zij via de radio elke zondagochtend nieuws en authentiek natuurgeluid. De tonen van Vivaldi’s ‘Piccolo Concerto in C major’ openen standaard het programma, alsof een blijmoedig bos ontwaakt.

En wie geen radiofan is, kan iedere vrijdag kijken naar de tv-versie. De voorloper van ‘Vroege Vogels’ was ‘Weer of geen Weer’ van 1950 tot 1978. In die tijd was het vooral orgelmuziek dat op de zondagochtend klonk, maar daar wilde de toenmalige VARA niet van weten. Zij stonden een programma voor dat niet de zondagse weg naar de kerk wees, maar juist naar de onbekende natuurpaden en buitenlanen.

De arbeider had namelijk vrije tijd te besteden. Bert Garthoff was de unieke presentator die zich vanaf het allereerste begin sterk maakte voor natuur en milieu. Muziek was meteen een belangrijk onderdeel van de formule. Eén van de hoogtepunten was de rubriek ‘Wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit’ van bioloog dr. Fop Inn Brouwer, uitgesproken vanuit de studio van de Regionale Omroep in Groningen. Het programma leidde zelfs tot het ‘Bert Garthoff -eff ect’; onverwachte publieksdrukte op een onbeduidend plekje dat Garthoff in zijn programma beduidend had gemaakt.

‘Weer of geen weer’ stopte enkel vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van deze bijzondere radiomaker. Al meer dan zeventig jaar is BNNVARA de ‘roeptoeter’ (geen vogelsoort) voor natuurminnend Nederland op de zondagmorgen. Fijn wakker worden. Ook in maart. Nu nog zien hoe die roert met zijn staart.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren