Abonnementen service: 035 - 2019505

Bloemetjes buitenzetten

Wat zou ik graag weer eens ouderwets de bloemetjes buitenzetten. Helaas, de lockdown, dus dat bloemetjes buitenzetten kunnen we nu alleen maar letterlijk nemen. April is daar een mooi moment voor. Voor wie geen groene vingers heeft, kan dagelijks zijn hart ophalen bij allerhande huis-, tuin- en keukenprogramma’s. Alhoewel we een groen landje zijn, heeft het lang geduurd voordat radio en televisie aandacht besteedden aan de tuin.

Wie in het rijke archief van Beeld en Geluid grasduint, moet flink zoeken. De eerste tuinrubriek was van de KRO, toepasselijk genaamd ‘Planten en Bloemen’ en werd gebracht door tuindeskundige de heer Conijn. De rubriek was onderdeel van een beroemd radioprogramma dat speciaal voor huisvrouwen werd gemaakt: ‘Moeders wil is wet’. De presentatie was in handen van Mia Smelt. Van 1949 tot 1974 maakte zij maar liefst 5.000 afleveringen met op hoogtijdagen liefst twee miljoen luisteraars. Op televisie is dan nog geen echte tuintip te zien. Pas in de jaren tachtig kun je echt wat leren over de tuin bij Teleac. De cursus krijgt de geweldige naam ‘Tuin en Plant’. De AVRO en TROS komen daarna met series als ‘Eten uit eigen tuin’ en ‘Dag huis, dag tuin, dag opbergschuur’, maar voor de beginnende tuinamateur biedt dat geen uitkomst. Maar dan, in 1994, gebeurt het. ‘Eigen Huis en Tuin’ ziet het licht bij RTL4. Het is een combinatie van twee programma’s, namelijk ‘Eigen Huis’ met Nico Zwinkels, de klusjesman met vijf rechterhanden en ‘Flora Magazine’ met het de bloemen uit de grond pratende tuinfenomeen Rob Verlinden. Een kijkcijferhit is geboren. Mede door de vrolijke begintune, waardoor het lijkt alsof iedere klus een feestje is. Geen tuin zal vanaf dat moment meer hetzelfde zijn. Nederland bloeit op. Inmiddels bestaat het programma ruim 27 jaar en hebben vele tuinmannen het veld geruimd, maar is dit programma nog elke dag te zien. De ‘Boer Zoekt Vrouw’-boer Tom Groot is nu onze oppertuinman. Ik kan niet wachten om met hem de bloemetjes buiten te gaan zetten.

Meer over ‘Eigen Huis en Tuin’: zoek op wiki.beeldengeluid.nl naar Eigen Huis en Tuin. Zoek voor het beginmuziekje van het programma op youtube.com naar Eigen Huis en Tuin tune en voor een hilarische parodie: Eigen Huis en Tuin Van Kooten en De Bie.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren