Abonnementen service: 035 - 2019505

TV VAN TOEN: Liefde op het eerste tv-gezicht

Wie in deze Valentijnsweek de liefde op tv zoekt, hoeft niet ver te kijken. Of het nu ‘First Dates’ op NPO 3, ‘Lang leve de liefde’ op SBS of ‘Married at First Sight’ op RTL4 is.

Dat laatste programma, waarbij mensen meteen met elkaar trouwen zonder dat ze iets van die ander weten, spant wat mij betreft de kroon in hoever mensen gaan om de ultieme liefde van hun leven op tv te vinden.

Dit soort programma’s valt onder het genre datingshows. Inmiddels is er voor ieder potje wel een passende deksel-datingshow te vinden. Aan dolende liefdeszielen geen gebrek. In Nederland begon het echte datingwerk op 10 oktober 1987 op tv met het TROS-programma ‘Op Goed Geluk’, gepresenteerd door Carry Tefsen. Vanaf het begin bleek zij de ultieme koppelkoningin en trendsetter.

Miljoenen kijkers verkneukelden zich wanneer de waaier als laatste barrière wegviel en de liefdeszoeker oog in oog kwam te staan met de door hem of haar gekozen prinses of prins op het tv-paard. Vanaf de jaren negentig nam het aantal liefdesprogramma’s enorm toe. Grote shows waarin je kon trouwen zoals ‘Love Letters’ met Linda de Mol of het nog steeds succesvolle ‘All You Need Is Love’ met liefdesdokter Robert ten Brink. De meest vernieuwende serie startte in november 2004: ‘Boer zoekt Vrouw’.

Een plattelandsroman met echte mensen als adembenemende liefdessaga. De vraag was of zo’n datingshow werkt. Wel degelijk. Inmiddels heeft ‘BzV’ maar liefst meer dan tachtig liefdesbaby’s voortgebracht, van wie de pasgeboren Sterre van boerin Steffi en haar Roel de laatste is. Zelf ontmoette ik mijn lief op het werk. Inmiddels vijf kinderen verder. Zonder camera’s. Met zo veel liefdesprogramma’s lijk ik langzaam een uitzondering.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren