Abonnementen service: 035 - 2019505

TV van toen: Wat Kan zegt, kan Kan alleen

Over een paar dagen is het zover: oudjaarsavond. Nederland kent zo zijn eigen tradities op deze avond, waaronder een unieke traditie: de oudejaarsconference.

Die begon op 31 december 1954 op de radio bij de VARA. Het was de grote Wim Kan die samen met echtgenote Corry Vonk en aan de piano Ru van Veen de luisteraars van Hilversum 2 om negen uur meenam door het jaar.

‘Kleinkunstprogramma Wim Kan’ werd het in de gids van de plaatselijke krant genoemd. De daadwerkelijke titel was ‘Nou, je weet wa’k zeggen wil’.

Een uur lang hield Kan een humoristische monoloog afgewisseld met liedjes. De oudjaarconference was geboren. Duizend gulden kreeg hij ervoor met de afspraak dat er geen censuur zou worden toegepast. Het was een ongekend succes. Massaal kropen we naast de radio om te luisteren naar Wim Kan.

Om de twee jaar, dat wel. In 1973 was Wim Kan voor het eerst op televisie te zien met zijn conference ‘Zuinig over de Drempel’. Het leek wel of heel Nederland op het programma had afgestemd. Het was een kijkcijferrecord. ‘Wat Kan zegt kan Kan alleen’ en ‘Het jaar van Wim Kan’ waren de lovende kritieken. Hij kon de carrière van een politicus maken of breken. In 1982 zou Kan zijn laatste conference geven. Freek de Jonge, Seth Gaaikema, Youp van ’t Hek, Lebbis en Jansen, Guido Weijers en vele anderen namen de jaren daarna de stok over en zorgden dat de traditie van de oudejaarsconference tot op de dag van vandaag in stand is gebleven. Dit jaar is het de vraag of het lachen ons juist niet zal vergaan in de huidige lockdown. ‘Korrel Zout’ is de titel van Youps conference, zijn laatste. Laat hier het spreekwoord ‘wie het laatst lacht lacht het best’ op een positieve manier zijn werk doen. Dat kunnen we wel gebruiken. En mocht Youp van ‘t Hek onverwachts tegenvallen dan kunt u schakelen naar Guido Weijers op RTL. ’t Was me het jaartje wel.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren