Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Spelersmakelaar Rob Jansen: ‘Voetbal raakt ethisch besef kwijt’

Rob Jansen staat bekend als onze meest gerenommeerde voetbalmakelaar. Hij is voorzitter van de EFAA (European Football Agents Association) en van ProAgent, de Nederlandse vakbond.

“Ik verwacht dat de transfers met extreme bedragen in elk geval deze zomer nog niet terugkeren. Als er al een immense transfer plaatsvindt, is het bij een club als Paris Saint-Germain die in handen is van Qatar Sports Investments. Daar staan mensen aan het roer zonder enig besef van wat er in de wereld gebeurt.”

‘Dat kan niet waar zijn’
“In Engeland, waar de clubs door televisierechten hun financiën op peil houden, zal mogelijk wel sprake zijn van transfers van tientallen miljoenen euro’s. Ik zet daar morele vraagtekens bij. Dat een club in een stad vol winkelsluitingen en een grote toename van het aantal mensen richting voedselbank, spelers haalt voor 80 miljoen, vind ik volstrekt onverantwoord. Ik heb altijd gezegd dat het niet waar meer kan zijn, maar als ik nu de signalen opvang van wat allemaal speelt, lijkt het of het ethisch besef in het voetbal aan het vervagen is.”

‘Ik hoopte op een ommekeer’
“Op de top van de coronacrisis – met veel overlijdens, de angst van de samenleving, de toestanden op de ic’s en de verpleeghuizen – hoopte ik op een ommekeer. Dat tijdens die oorlogssituatie de ‘gekte’ met die waanzinnige bedragen uiteindelijk zou verdwijnen. Voor mij liet de coronatijd de beperktheid van het leven zien. Het relatieve van het materiële, de manier van denken, de prominente rol van de ik-maatschappij. Aan de andere kant ben ik natuurlijk niet vergeten dat het tijdperk van de 100 miljoen-transfers en de verveelvoudiging van de spelerssalarissen begon na de economische crisis in 2008.”

‘De grote klap komt nog’
“KNVB-directeur Eric Gudde is bang dat clubs in ons land het niet redden. Dat zou goed kunnen. Volgens mij komt de grote klap eind dit jaar, eerste maanden 2021. Zo werkt het altijd. Bij een economische crisis kom je pas een halfjaar later achter de consequenties, dat is een cijfermatige wijsheid.”

Salarisverlagingen cruciaal
“Wat me in mijn beroepsgroep van de zaakwaarnemers positief stemt, is een mentaliteitsverandering. Ze stellen zich begripvol en beschaafd op, denken mee met de clubs, accepteren de lagere bonussen. Dat geldt trouwens ook voor de voetballers. En voor de trainers, onder wie bondscoach Koeman. Die salarisverlagingen zijn cruciaal om te overleven.”

‘Is thuisblijven niet beter?’
In september start onze competitie, aanvankelijk met halfvolle stadions. We gaan stapsgewijs naar volle stadions. Da’s wennen, maar je went aan alles. Zeer benieuwd naar de antwoorden op de vele vragen. Wie mag binnen, wie niet? Mogen ouderen binnen of alleen jongere mensen? Hoe werkt het als je niet mag schreeuwen, niet mag fluiten, niet mag zingen? Is thuisblijven dan beter?”

‘We leven op een tijdbom’
“Wat de mensheid is overkomen, verbaast me eigenlijk niet. Ik geloof in de Darwin-theorie. De natuur observeert en geeft schoten voor de boeg. Tsunami’s, aardbevingen, orkanen, nu het virus COVID-19. De natuur schudt ons wakker. We leven op een tijdbom. Zonder gedragsveranderingen, ook in het topvoetbal, baart mij dat grote zorgen.”

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren