Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ik wil mijn schoonzoon niet in ons bedrijf

Door heel hard te werken heb ik met hulp van mijn vrouw een goed renderend bedrijf opgebouwd, een groothandel in onderdelen voor verwarmingssystemen. Onze dochter is enkele jaren geleden ook bij ons in de zaak komen werken, naar volle tevredenheid. Maar nu heeft haar man het plan opgevat om zijn baan op te zeggen en ook erbij te komen in de onderneming, omdat hij verwacht dat wij daar ons over enkele jaren uit zullen terugtrekken om met pensioen te gaan. Maar wij hebben weinig vertrouwen in zijn kunnen en vragen ons af of ons levenswerk bij hem wel in goede handen zal zijn. Adri

Hoe komt u aan deze informatie? Heeft uw schoonzoon u zelf verteld over zijn plannen of heeft uw dochter het op tafel gelegd? Is dit een actie die op poten wordt gezet, omdat hij u op zijn manier willen helpen of is het eigenbelang van hem? Probeert u er dus achter te komen of het echt zijn wens is of dat hij denkt u hiermee te helpen. Als het laatste het geval is, is het makkelijk om hem te laten inzien dat hij vooral zijn eigen leven moet leiden zoals hij dat wil en zich niet hoeft op te offeren. Maar als hij deze keuze maakt om zo verzekerd te zijn van een goede toekomst, dan moet u nu in actie komen. Ik begrijp dat u de lieve vrede wilt bewaren binnen de familie, maar u moet echt privé en zaken scheiden.

Mijn vader had ook een eigen zaak en ik weet dus hoe emotioneel het is als er een punt achter het werkzame leven gezet wordt en besloten moet worden over de voortgang van het bedrijf. Praat met u dochter en schoonzoon; begin voorzichtig, maar laat wel duidelijk blijken dat u bepaalt wat er met uw zaak gebeurt. Leg uit wat de verantwoordelijkheden zijn voor het voortzetten van uw bedrijf en hopelijk zien zij zelf in dat uw schoonzoon niet geschikt is. Houdt hij vol dat hij u wil opvolgen, laat hem dan in zijn vrije tijd ‘meedraaien’. Zo krijgt u beiden een duidelijk beeld van zijn mogelijkheden en wie weet heeft hij onvermoede talenten. Kan hij de verantwoordelijkheid niet aan, dan neem ik aan dat hij dat zelf gaat inzien. Mocht hij toch de juiste opvolger blijken te zijn, leg alles goed vast. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan een eventuele scheiding van uw dochter. Maar dat weet u vast zelf beter dan ik.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren