Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De oldtimer van Frans

‘Sinds mijn vaders dood ben ik er nog meer aan gehecht’

Mijn vader Anton heeft samen met zijn twee broers altijd een autobedrijf gehad en daar verkocht hij ook deze Borgward Isabella’s. Dat vond ik als kind al schitterende wagens”, vertelt Frans Smelt (66) uit Vogelenzang. “Mijn vader is vorig jaar op 97-jarige leeftijd overleden en dat zorgt ervoor dat de Borgward nog meer voor me betekent. De wagen herinnert me aan vroeger en aan onze ritjes samen.

De auto’s komen oorspronkelijk uit Duitsland en zijn oerdegelijk. Natuurlijk is dit al een oudje, deze komt uit 1958, maar ik rijd er gerust nog mee de grens over naar Duitsland. Ik houd het bij een paar bijzondere ritjes per jaar. Als je zo’n oude wagen hebt, is het wel meegenomen als je zelf handig bent. Ik was werkzaam als leraar en directeur van een Mavo en dacht dat ik twee linkerhanden had. Maar als het moet, kun je meer dan je denkt! Ik heb nu redelijk technisch inzicht. De Borgward heeft een 4 cilinder 75 pk 1500 cc motor. Oorspronkelijk had hij een topsnelheid van 150 km/uur, maar ik rijd er maximaal 100 km/uur mee en dan stuurt hij heerlijk.

Al ontbeer je de luxe van tegenwoordig, zoals stuurbekrachtiging en is hij een stuk lawaaieriger. De meesten van de naar schatting honderd eigenaars van Borgwards zijn aangesloten bij onze club, dat is wel zo handig als je zeldzame onderdelen zoekt.”

Meer op borgwardclub.nl.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren