Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De verrekijker van Niek

‘De natuur biedt altijd mooie verrassingen’

Hij trok als kind graag met zijn vader de natuur in. Maar terwijl zijn vader zich dan bezighield met bijzondere planten en bomen, had Niek van Zalinge (72) uit Nieuw-Vennep meer aandacht voor vogels. “Die staan niet stil. Dat vond ik veel spannender.” Zijn hobby ‘vogelen’ werd met de jaren serieuzer. “Helemaal in de tachtiger jaren toen ik voor de Verenigde Naties in Pakistan werkte en elke vrijdag met een paar mensen de woestijn in trok om dieren te spotten. Toen heb ik een mooie verrekijker aangeschaft. Ik gebruikte er eerst een Leitz voor, maar nadat die tijdens een klautertocht beschadigd raakte, heb ik vijftien jaar geleden deze Swarovski aangeschaft. Hij kan tegen een stootje en is redelijk waterbestendig. Dat is in Nederland ook wel zo handig.” Niek is geen type om in een vogelhut af te wachten wat voor vogels er langs vliegen. “Ik blijf liever in beweging. Dan doe ik meteen aan sport. De ideale vogeltijd? Rond zes uur ’s ochtends. Andere keren ga ik vanaf negen uur gezellig de hele ochtend met een goede vriend op stap en komen we in de duinen ook allerlei bijzondere vogels tegen. Onlangs heb ik bijeneters in het duingebied gezien. Ze komen oorspronkelijk uit het Mediterraanse gebied en dwalen in de zomer soms af naar noordelijke gebieden, zoals Nederland. Vogelen verveelt eigenlijk nooit, de natuur biedt altijd weer mooie verrassingen!”

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren