Redacteur Emile Bode is gek op knoflook. Wat kun je er allemaal mee, behalve opeten? En hoe kun je het in eigen tuin telen?

Knoflook telen in de tuin

Ze zouden het overal verplicht moeten stellen. Bij een collectieve knoflooknuttiging heeft niemand meer last van uw en mijn onwelriekende adem.

Ik teel dit gewas al jaren in mijn kruidentuin. Medio september kun je de grote tenen in de tuin  of in een bak planten op 5 tot 10 centimeter diepte.  Gebruik goede grond, bijvoorbeeld tuinaarde want potgrond is zo duur. Houd een plantafstand aan van hooguit 10 centimeter. Voeg vanaf februari elke maand een handje gedroogde mestkorrels toe. Na een jaar kunt u oogsten, wanneer het loof is vergeeld. Nog even nadrogen in een droge ruimte en het is klaar voor consumptie. Ongepelde teentjes blijven in een afgesloten bus vele maanden goed.

Wat kunt u nog meer met knoflook?

  1. Als u een teentje knoflook bij de wortels van een (klim)roos stopt, komen er geen luizen.
  2. De knoflookgeur van handen verdwijnt als u de handen met citroensap inwrijft en daarna met zeep wast.
  3. Een goede knoflookpers hoeft niet duur te zijn. Je vindt ze van vele tientjes tot een paar euro. Die van Brabantia is goed maar de rasp van Sostrene Grene van slechts 4 euro ook. Ik heb al een jaar of twintig een goedkope knoflookrasp van Provencail op een bordje. Maar die zal wel niet meer te koop zijn. Ik vind raspen prettiger dan kneuzen in een pers, maar mijn vrouw denkt daar anders over.
  4. Er is ook knoflook in poedervorm en knoflook granulaat. Dat laatste is veel grover dan poeder en best wel prettig om mee te werken.
  5. Knoflook zou heel goed zijn voor uw gezondheid. Daarom slikken veel mensen dit spotgoedkope genotsmiddel in tabletvorm.
  6. Leg knoflook nooit in de buurt van producten die snel geur opnemen zoals eieren, boter, margarine of kaas.
  7. Een mevrouw genas van ernstige schouderklachten door kalkafzetting. Ze maakte een ingenieuze cocktail. Lees en huiver: neem 38 knoflooktenen. Maak ze schoon en voeg daar vijf citroenen aan toe. Knoflook klein snijden en met de citroenen in een liter water pureren. Aan de kook brengen en afgieten. De puree weggooien maar het vocht in een gesloten fles in de koelkast bewaren. Elke ochtend op de nuchtere maag een borrelglaasje nemen. Smakelijk ontbijt.

Meer tips, weetjes, interviews en programma-informatie leest u in MAX Magazine. Bent u nog geen abonnee? U kunt zich hier bij ons aansluiten.

Over de auteur(s)

Emile Bode

Auteur

Emile Bode is al 50 jaar journalist: 4 jaar regionaal, 38 jaar voor De Telegraaf en nu 8 jaar voor MAX Magazine. Hij is naast huishoudcolumnist ook schrijver van de meest uiteenlopende reportages. Bovendien heeft hij 17 boeken op zijn naam over allerlei facetten van het leven.

emile bode auteur

Enthousiast over
MAX Magazine?

MAXMagazineshop.nl

Verstelbare Puzzelplaat tot 1500 Stukjes, Lezersprijs € 79,95