Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Ons huis is platgebombardeerd’

Verspreid over Moldavië worden vluchtelingen uit buurland Oekraïne opgevangen. Maar door een tekort aan opvangcentra is de opvang bij mensen thuis ontzettend belangrijk. De tachtigjarige Mihail Cazacenco is ook gevlucht uit Oekraïne en maakt dankbaar gebruik van de hulp die MAX Maakt Mogelijk heeft opgezet.

In het stadje Orhei wonen vluchtelingen allemaal bij Moldavische gezinnen, die het zelf ook niet breed hebben. Dankzij donaties kan MAX Maakt Mogelijk iedere week 144 voedselpakketten uitdelen aan de vluchtelingen. Zij delen de inhoud met het Moldavische gezin waar ze worden opgevangen. Ina houdt bij wie een pakket krijgt en zorgt er wekelijks voor dat alle boodschappen gedaan worden. Ook regelt zij wekelijks een uitgifte vanaf het dorpsplein. Geen ingewikkeld gedoe, gewoon met een lijst namen en direct contact. Ina kent alle mensen bij naam en weet wat hun persoonlijke verhaal is.

‘We hebben niets meer’
Mihail Cazacenco werkte zijn hele leven in de bouw en vluchtte naar Oekraïne toen de bommen dichtbij kwamen. “Op 24 februari begonnen de bombardementen. We werden vier uur ‘s ochtends wakker door de ontploffingen. Er kwam vlak voor ons huis een raket neer en het huis is daarna helemaal platgebombardeerd en onherstelbaar beschadigd. Het is vreselijk om te zien. We zijn toen gevlucht met de auto en stonden negen uur te wachten voor de grens. Het enige wat je wilt, is veiligheid opzoeken. Ik stapte na die lange rit uit de auto en zakte in elkaar. Gelukkig konden we daarna in Orhei terecht. Maar mijn vrouw en ik hebben alleen een pensioen, verder niets. We hebben zelfs geen huis meer. Waar moeten we straks wonen? Hoe lang gaat dit nog duren? Niemand weet het. Onze familie is ook naar het buitenland vertrokken, we zijn echt uit elkaar gedreven. Ik kan daar alleen maar om huilen.”

Met open armen
In Orhei hebben de inwoners het zelf ook moeilijk. Toch stellen veel ouderen en gezinnen hun huis open om vluchtelingen op te vangen. “Mensen in nood help je toch altijd? En als het ons zou overkomen, en we moeten ons huis en land verlaten, hopen we ook hulp te krijgen”, aldus Tatiana van 68 die een gezin in huis genomen heeft.

Helpt u mee helpen?
Niemand weet hoe lang de hulp nog nodig is, maar MAX Maakt Mogelijk wil de gevluchte ouderen en gezinnen die opvang bieden, blijven steunen met een voedselpakket. Helpt u mee?  Maak uw bijdrage over op IBAN: NL33 INGB 000 000 4567 o.v.v. Vluchtelingen Moldavië of doneer direct op maxmaaktmogelijk.nl

MAX Maakt Mogelijk
Iedere zaterdag om 16.30 uur op NPO 2

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren