Abonnementen service: 035 - 2019505

Het levenswerk van Wim gaat door

Wim Brauns ging iedere dag op zijn mountainbike of met een busje vol hout en eten, bij de armste ouderen in Litouwen langs. Ruim zes jaar geleden ontmoette Jan Slagter de Rotterdammer en sindsdien steunt MAX Maakt Mogelijk zijn onmisbare werk.

Vijfentwintig ouderen die van niemand anders hulp kregen, zaten er dankzij Wim iedere winter warm bij én kregen voedselpakketten. Maar op 14 januari van dit jaar overleed Wim plotseling. In de uitzending van afgelopen zaterdag bezocht Jan zijn graf. Een emotioneel moment. Jan: “Ik had gedacht dat Wim wel honderd zou worden. Hij was een sportman in hart en nieren. Zijn overlijden is een groot verdriet. Voor de ouderen, maar ook voor zijn vrouw Irena met wie hij dertig jaar getrouwd was en kinderen en familie.”

Wim kwam dertig jaar geleden in Litouwen terecht als coach van de nationale wielerploeg en bleef er wonen. Hij startte een camping en kreeg iedere zomer veel Nederlandse gasten. Wim zette zich tijdens zijn leven niet alleen in voor ouderen, maar ook voor jongeren. “Die hebben de toekomst.” Zo nam hij de jonge Valdy onder zijn hoede. Valdy kwam uit een gezin waar alcohol en geweld veel kapot gemaakt hebben. Maar gelukkig kon Valdy bij Wim en Irena terecht. In de jaren die volgden hielp hij Wim met klusjes op de camping én bij de hulp aan ouderen.

Valdy nam Jan mee naar Janas, de man die tot zes jaar geleden nog nooit op een bed had geslapen. Daar bracht Wim verandering in. En dankzij donaties van kijkers aan MAX Maakt Mogelijk wordt zijn huisje verder opgeknapt en krijgt hij een waterput. Ook de levens van Juze, Gene, Alexander, en nog 22 andere ouderen zijn sindsdien verbeterd. Niet alleen door de voedselpakketten en hout, maar vooral ook door het persoonlijke contact.

Valdy wil doorgaan met de bezoekjes aan de ouderen en hout en voedselpakketten rondbrengen. Maar dat kan niet zonder uw steun. 25 ouderen hebben iedere maand een voedselpakket nodig ter waarde van 40 euro. Help door uw donatie over te maken op onderstaand rekeningnummer o.v.v. Litouwen. Of doneer direct op maxmaaktmogelijk.nl

Dank u wel. Ook uit naam van Wim. We zullen hem niet vergeten.

MAX Maakt Mogelijk Iedere zaterdag om 18.30 uur op NPO 2

Heeft u een wens voor uzelf of voor een ander? Wilt u een ouderenproject of initiatief aanmelden? Of ziet u op tegen de komende wintermaanden? Laat het weten. MAX Maakt Mogelijk, Postbus 671, 1200 AR Hilversum. • IBAN: NL33 INGB 000 000 4567

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren