Abonnementen service: 035 - 2019505

Herfstgolf corona zet door: wat zijn de huidige regels?

Sinds een paar weken neemt het aantal mensen dat besmet raakt met COVID-19 weer toe. Het aantal ziekenhuisopnames is sterk gestegen en ook het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. De herfstgolf zet dus door. Bent u zelf ook positief getest of een gezinslid? Hoe zit dat dan? Moet u dan eigenlijk thuisblijven en in quarantaine? Wat zijn de huidige coronaregels?

Moet u in isolatie bij een positieve zelftest?
Als u positief test, is het nog altijd belangrijk om in isolatie te gaan. Het is niet verplicht, maar een dringend advies. Als u geen klachten heeft, mag u vijf dagen na de positieve test weer naar buiten. Dit advies geldt ook als u een herhaalprik of eerdere vaccinaties heeft gehad.

Heeft u wel klachten als hoofdpijn, hoesten of keelpijn? Dan moet u langer in isolatie blijven. Pas als u 24 uur klachtenvrij bent, kunt u dan weer gaan en staan waar u wilt. Online vindt u een hoop verouderde informatie en niet meer geldende regels. Op het coronadashboard van de rijksoverheid vindt u de actuele stand van zaken.

Wat als een gezinslid corona heeft?
Geen stress. De tijd dat het hele gezin dan in isolatie moest is gelukkig voorbij. Ook is het voor gezinsleden niet nodig om te testen. Alleen in het geval van klachten en een zelftest is voldoende. U hoeft ook niet meer naar de GGD.

Moet u nog een herhaalprik halen als u onlangs corona heeft gehad?
Dat is niet nodig. Het feit dat u een besmetting heeft doorlopen, heeft gezorgd voor een boost van uw immuunsysteem. Na drie maanden zou u dan alsnog kunnen overwegen een herhaalprik te halen.

Is het gevaarlijk om een boosterprik te halen als u net corona heeft gehad?
Het kan zo zijn dat u zonder het te weten – omdat u niet getest heeft – net corona heeft gehad. “Dat is niet erg.”, zegt woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM op rtlnieuws.nl. “Het is minder effectief, dat is alles.”

Is er nog iets wat u kunt doen om verspreiding te voorkomen?
Even het geheugen opfrissen! Hierbij het oude rijtje regels nog even:

  • Was uw handen regelmatig.
  • Schud geen handen.
  • Blijf thuis bij klachten en doe een zelftest.
  • Ventileer! En zorg voor voldoende frisse lucht.
  • Hoest en nies in de elleboog!

Geschreven door Ilona Meernik
Bron: PlusOnline
De beste artikelen in uw mailbox? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren