Abonnementen service: 035 - 2019505

Wanneer begint het aspergeseizoen? Steeds vroeger!

Ooit was het zo dat de eerste Nederlandse asperges eind april van het land kwamen. Nu worden asperges ook in kassen geteeld en zijn ze al in februari te koop.

120 miljoen kilo asperges

Maar ook van de koude grond komen de eerste asperges steeds vroeger tevoorschijn. Het witte goud is eigenlijk nog onze enige seizoengroente, al zijn ze het hele jaar in pot verkrijgbaar. In ons land wordt op 21.400 hectare geteeld. Dat is goed voor 120.000 ton of wel 120 miljoen kilo.

Bijna alles uit Limburg

Bijna al het witte goud wordt in Limburg (61%) en in Noord-Brabant (34%) geteeld. Overigens nemen groene asperges 10 procent van het totaal in beslag. Duitsland is verreweg de grootste producent. Nederland staat op plek 5 in Europa.

Aspergeseizoen tot 24 juni

Traditioneel loopt het aspergeseizoen van eind april tot de feestdag Sint Jan op 24 juni. Asperges bevatten veel vitamines en zijn zeer gezond. Als je ze in een vochtige theedoek rolt en in de koelkast bewaart, blijven ze wel vier dagen goed. De meeste mensen eten asperges met ham, een gekookt en kruimig piepertje, gekookt eitje en een sausje.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 11. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren