Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Veilig en voordelig pinnen over de grens

De vakantieperiode is in volle gang, dus betalen we ook meer over de grens. Daar werkt pinnen soms nét even anders. Hoe dat precies werkt, leest u hier.

Doet de bankpas het?
De meeste bankpassen zijn ingesteld op gebruik binnen Europa. Reist u daarbuiten, dan doet de pas het niet altijd. U kunt dit aanpassen via internetbankieren of de app van uw eigen bank. Kijk meteen even naar de daglimiet en pas die waar nodig aan. Hoe lager de limiet, hoe veiliger.

Accepteren ze een pinpas?
In Nederland is pinnen de normaalste zaak van de wereld en op veel plekken zien we steeds vaker ‘alleen pinnen’-winkels. Dat is in het buitenland anders en bijvoorbeeld in Duitsland écht andersom. Daar is contant nog de norm. Er zijn in het buitenland vaak meer pinautomaten op straat, maar ga er niet zomaar van uit dat u op ieder terrasje met pin kunt betalen. Zorg voor wat cash op zak. Kunt u wel met pin betalen? Dan is dat vaak de voordeligste optie.

With or without conversion?
Bij pinautomaten in het buitenland met een andere valuta krijgt u soms de vraag: with or without conversion. Without conversion is de voordelige keuze.

Pin bij een bank
Pint u in het buitenland contant geld, dan is dat vaak voordeliger bij een vestiging van een bank. Op het vliegveld of bij  ‘zuiltjes’ in winkelcentra rekenen ze vaak een andere koers en zijn er soms hogere, bijkomende kosten. Informeer bij de eigen bank naar de kosten voor het pinnen van vreemde valuta. Daarbij is de algemene regel: hoe goedkoper het betaalpakket, des te hoger de bijkomende kosten. Soms is het voordeliger dit pakket aan te passen voor een heel jaar.

U kunt ook een groot bedrag in één keer pinnen. Dat is vaak voordeliger dan steeds kleine bedragen, maar niet iedereen vindt het een fijn idee om met veel contant geld rond te lopen op reis. Zoek naar een compromis dat bij u past.

Niet uit het oog
In eigen land werkt de pas met de chip die erin zit en dat is veiliger. De magneetstrip is minder goed beveiligd tegen ‘skimmen’. Betaalt u ergens in het buitenland, dan gaat dat soms nog met die magneetstrip. Verlies de pas dan niet uit het oog, laat u niet afleiden tijdens het pinnen en scherm de toetsen af met uw hand bij het invoeren van de pincode.

Als het toch misgaat?
Neem dan direct contact op met de bank om de pas te blokkeren en de schade te beperken. Hier vindt u een handig overzicht van alle noodnummers van banken, verzekeraars en creditcardmaatschappijen.

Bron: PlusOnline
Geschreven door: Erik Bogaards

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren