Abonnementen service: 035 - 2019505

De mooiste fietsroutes over de heide

Van ongeveer half augustus tot half september staat de heide weer prachtig in bloei. Hoog tijd voor een mooie fietsroute door de uitgestrekte, paarse velden. Wij selecteerde vijf routes voor u.

Het Dwingelderveld – Drenthe (43 km)
Nationaal Park Dwingelderveld is een bijzonder gebied: het is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Door de voedselarme en vochtige grond komen er veel bijzondere plantensoorten voor. De heide wordt afgewisseld door vennen, bossen en droge zandruggen. Een prachtige route door de parel van Drenthe.

  • Startpunt: Brink 32, 7991 CJ Dwingeloo

Grafheuvels en landschapskunst op de heide – Overijssel (35 km)
In de buurt van het Overijsselse Tubbergen liggen diverse heidegebieden. De Vasserheide staat vooral bekend om de prehistorische graven, grafheuvels en akkers die hier zijn aangetroffen. Ook op de Manderheide vindt u grafheuvels, maar dit gebied staat vooral bekend om de opvallende landschapskunst.

  • Startpunt: Kampboerlaan 1, 7678 VV Geesteren

Harderwijk en de Ermelosche Heide – Gelderland (49 km)
Een en al afwisseling op deze route op de Veluwe: van de historische stad Harderwijk met zijn gezellige centrum tot de Ermelosche Heide. Hier liggen de restanten van een kleine stuwwal uit de ijstijd en van een Romeins Marskamp, waarvan u nog duidelijke sporen kunt zien. Gecombineerd met de bloeiende heide een mooie basis voor een fietsroute.

  • Startpunt: Smeepoortstraat 1, 3841 EG Harderwijk

Vestingen, bossen en heide – Noord-Holland (49 km)
In de buurt van Hilversum liggen prachtige heidegebieden. Denk aan de Tafelbergheide, dat op een van de hoogste punten van Noord-Holland ligt. Of de Bussumerheide en de Westerheide, die van elkaar gescheiden worden door de onverharde weg ‘Gebed zonder end’. Samen met de mooie vestingsteden is deze route Hollandse afwisseling pur sang.

  • Startpunt: Brink 38, 1399 GX Muiderberg

Heide in Brabant – Noord-Brabant (40 km)
Tussen de steden ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg ligt Nationaal Landschap Het Groene Woud, een aaneenschakeling van meerdere natuurgebieden. De bekendste daarvan zijn de Oisterwijkse Bossen en Vennen en heidegebied Kampina. Een route over de heide, door (moeras)bossen en beekdalen.

  • Startpunt: Postelstraat 1, 5066 EA Moergestel

Bron: Fietsen123
Geschreven door: Herman Keizer

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren