Abonnementen service: 035 - 2019505

Is slapen met de airco of ventilator aan ongezond?

Hier kunnen we eigenlijk een heel makkelijk antwoord op geven: nee, slapen met de airco of ventilator aan is in principe niet ongezond. Maar dat geldt alleen als u de ventilator regelmatig schoonmaakt en filters van de airco tijdig verwisselt. Doet u dat niet, dan blaast de airco schimmels in het rond en verplaatst de ventilator naast koele lucht vooral ook stof en pollen door de kamer.

De slaapkamer afkoelen zorgt ervoor dat u makkelijker in slaapt komt, zegt slaapexpert Winni Hofman tegen NRC: “Mensen zijn gemaakt om te slapen bij een dalende kerntemperatuur. Koelen met een airco of ventilator kan goed helpen om dat effect te bereiken.” Wat de ideale slaapkamertemperatuur is, hangt onder andere af van of u met of zonder pyjama slaapt: “Maar gemiddeld ligt die tussen de 16 en 18 graden Celsius.”

Waar kunt u zo’n ventilator het beste neerzetten?
Voor een optimaal effect zet u de ventilator ’s avonds, als het koeler is, bij een open raam zodat koele lucht naar binnen wordt gezogen. Richt de koude luchtstroom op de omgeving en niet direct op uw gezicht of lichaam om stijve spieren te voorkomen.

Bron(nen): Gezondheidsnet / NRC
Geschreven door: Franca van Dalen

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren