Abonnementen service: 035 - 2019505

Supplementen: wel of niet doen? Duco geeft antwoord

Duco Bauwens, personal trainer, coach en presentator van ‘Nederland in Beweging’, geeft tips om uw fysieke en mentale welzijn te verbeteren. Deze week geeft hij antwoord op de vraag: moet u wel of geen voedingssupplementen slikken?

Over het algemeen overbodig

Bekende en minder bekende Nederlanders proberen aan de lopende band pillen, poeders, druppels, capsules en drankjes aan de man te brengen. Ik zie het als mijn taak om enigszins tegen de stroom in te zwemmen en te benadrukken waarom supplementen over het algemeen overbodig zijn.

Wel voor bepaalde groepen

Laat ik vooropstellen dat er wel degelijk groepen zijn die extra vitamines of mineralen nodig hebben, omdat ze van die stoffen meer nodig hebben dan ze uit hun dagelijkse voeding kunnen halen. Ik heb het dan over baby’s tot 3 maanden, zwangere vrouwen, ouderen die weinig eten en mensen die een extreem afslankdieet volgen. Er zijn nog meer groepen die gebaat zijn bij supplementen, maar het gaat te ver om ze allemaal te noemen.

Onderbuikgevoel

Ik vind dat er tegenwoordig te vaak de nadruk wordt gelegd op supplementen als snelle oplossing voor een eenzijdig voedingspatroon. Ook valt me op dat veel mensen bang zijn dat ze te weinig van bepaalde vitamines en mineralen binnenkrijgen. Die angst is vaak gebaseerd op een onderbuikgevoel en niet zozeer op de realiteit.

Voedingspatroon is belangrijker

Mijn advies: bij twijfel altijd een gezondheidsprofessional raadplegen, zoals uw huisarts of diëtist. Ook kunt u op de website voedingscentrum.nl, voedingsadviezen en informatie over supplementen vinden per leeftijdscategorie. Door te vertrouwen op een goed voedingspatroon kunt u niet alleen uw lichaam van alle noodzakelijke voedingsstoffen voorzien, maar ook flink geld besparen dat u anders aan onnodige supplementen uitgeeft. Ik ben niet tegen supplementen, maar het moet wel een aantoonbare toegevoegde waarde hebben.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 6. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren