Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Bloedprikken valt onder ‘eigen risico’

Geachte heer Ted,
Mijn huisarts wilde van mij in de voorbije maanden op verschillende momenten mijn bloedwaarden weten. Ik moest dus telkens bloed laten prikken. Geen probleem. Bovendien ben ik nogal eenvoudig te prikken, door goed zichtbare en makkelijk toegankelijke aderen. Maar nu vernam ik laatst dat al die prikken uit mijn eigen risico betaald worden. Weet u hoe dat zit?
Bianca, Maastricht

Het is inderdaad zo dat laboratoriumonderzoek voor bijvoorbeeld bloed, weefsel, urine of ontlasting, aangevraagd door een huisarts of een specialist, onder het eigen risico van de basisverzekering valt. Daarom zie je ook de kosten daarvan terug op het declaratieoverzicht. Dit jaar bedraagt, net als in 2020, dat eigen risico 385 euro per verzekerde. Je betaalt dus eerst zelf, voordat de zorgverzekeraar eventuele vervolgkosten overneemt.

Mensen willen vaak onderzoek
Onlangs is een peiling over dit onderwerp gehouden onder de ruim tienduizend leden van het Zorgpanel van de Patiënten­federatie Nederland. Velen van hen zijn geconfronteerd met ‘aantasting’ van het eigen risico. De uitkomsten van de peiling zijn veelzeggend; hier dient echt meer voorlichting over te worden gegeven door verzekeraars. Want maar liefst veertig procent van de mensen die zo’n bloedonderzoek hebben gehad, weet niet dat bloedprikken ten koste gaat van het eigen risico, meldt de Patiëntenfederatie. Van deze mensen had een kwart dit ook graag vooraf geweten. “Het initiatief voor het bloedprikken ligt in de meeste gevallen bij de huisarts”, meldt de federatie. Zo’n 18 procent van de geënquêteerden vroeg zélf bij de dokter bloedonderzoek aan. Steeds vaker willen mensen, ik herken dat, zelf hun gezondheid laten testen. Inderdaad ga je daar als huisarts soms in mee, wanneer mensen speciaal vragen om bloedonderzoek om meer te weten te komen over hun cholesterolniveau of hun PSA-waarde. Dat heeft een duidelijk therapeutische waarde. Soms kun je mensen ermee geruststellen door bloed te laten prikken.

Loopt in de papieren
Ik heb wat kosten opgezocht: het afnemen van bloed kost al 13 euro, op allergieën laten prikken ook € 13, cholesterol € 1,81, schimmelonderzoek € 35, reumatest € 24, PSA-bepaling € 6 en Q-koorts € 44. Waaraan ik niet meewerkte waren patiënten die naar de natuurgenezer waren geweest, die het nodig vond dat er uitgebreid bloedonderzoek werd gedaan naar allerlei aanwezige vitaminen, en dan met name de tekorten. Dan had hij vervolgens wel een supplement, waarmee de balans weer zou worden hersteld. Ook die kosten zijn niet gering, bijvoorbeeld: vitamine C € 24, B2 € 15 en vitamine B12 € 16.

Reageren of vragen? info@meerovermedisch.nl
Zie ook www.meerovermedisch.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren