Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Kruidengeneesmiddelen niet altijd onschuldig

Kruidengeneesmiddelen hebben de naam onschuldig te zijn, dat is niet altijd terecht. Er kan bijvoorbeeld een wisselwerking ontstaan tussen kruiden- en gewone geneesmiddelen. Ook kunnen de middelen ongewenste bijwerkingen hebben.

Zo wees het Bijwerkingencentrum Lareb op de bijwerkingen van voedingssupplementen op basis van zogenaamde fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die qua werking lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. De middelen worden gebruikt tegen overgangsklachten. Ook worden ze verkocht als borstvergrotende producten. Lareb registreerde als bijwerking onder meer verdikking van het baarmoederslijmvlies, wat na de overgang vaginale bloedingen kan veroorzaken. Ook leverklachten komen voor. Lareb vindt dat er betere informatie gegeven moet worden over mogelijke bijwerkingen van voedingssupplementen met plantaardige oestrogenen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren