Abonnementen service: 035 - 2019505

De grote voorjaarsschoonmaak

Haal eens de bezem door uw pc!

Kunt u rustig een kopje koffie gaan zetten terwijl uw computer opstart? Het bakkie leut zelfs nog opdrinken voor de pc klaar is? Misschien is het dan tijd voor een nieuwe pc. Maar het kan ook dat u er simpelweg eens de bezem door moet halen.

De vuilnis buiten zetten, oud papier wegbrengen, het bureau opruimen; iedereen doet het geregeld. Maar de com­pu­ter opruimen, daar denken veel mensen niet aan. Toch kunnen een overvolle prullenbak en een kast vol internetbestanden een groot probleem worden. Want hoe meer bestanden, hoe langer de pc nodig heeft om op te starten – en om dingen terug te vinden.

Zoals zoveel op de pc gaat opruimen volautomatisch. Windows heeft er een handig programmaatje voor, genaamd ‘Schijfopruiming’. ­

Het zit onder de bureau-accessoires. De handigste manier om erbij te komen, is door links­onder op de Windows-knop te klikken en in het zoekbalkje (programma’s en bestanden zoeken) ‘schijfruimte vrijmaken’ te tikken. De compu­ter vindt dan ‘schijfruimte vrijmaken door onnodige bestanden te verwij­deren’. Precies wat we nodig hebben.

Klik op het zoekresultaat en er opent een klein venster, waarin u kunt selecteren welk station (schijfdeel) u wilt ­opruimen. Standaard is dat C,
en daar zal zich waarschijnlijk ook de meeste rommel bevinden, maar het kan natuurlijk geen kwaad om het proces te herhalen voor de andere stations die uw computer wellicht bevat.

Wij kiezen C en klikken op OK. De computer gaat zelf op zoek naar ‘oud papier’ en geeft na enige tijd overzichtelijk weer wat hij zoal heeft gevonden: installatie­log­boekbestanden, tijdelijke bestanden en nog veel meer. Per item wordt beschreven om wat voor gegevens het gaat, en hoeveel MB te besparen is door ze te verwijderen. ­U kunt zelf aanvinken wat weg mag en wat niet. Het is niet mogelijk schade aan te brengen aan het systeem, dus wees niet te voorzichtig. Klaar? Mooi, uw pc heeft nu meer geheugen over voor ­informatie die wél nuttig is.
Niet zo lekker

Als u veel gebruikmaakt van internet, dan kunnen er onbedoeld zaken op uw pc terechtkomen, zoals cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die een website op de harde schijf van uw computer zet op het moment dat u de site bezoekt. Een cookie zorgt er onder andere voor dat de website de volgende keer sneller geladen kan worden. Echter, als u veel cookies op uw pc heeft, dan zal uw computer steeds trager opstarten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren