Abonnementen service: 035 - 2019505

Wat als je een huis erft?

In steeds meer erfenissen zit een huis. Vaak maakt de waarde ervan het grootste deel uit van de nalatenschap. Hoe ga je daarmee om?

Als de partner overlijdt, valt het huis meestal toe aan de langstlevende. Maar de waarde ervan wordt wel meegenomen in de kindsdelen, waarover vaak direct erfbelasting betaald moet worden. Het is niet moeilijk de koopwoning op naam van de partner te zetten. Dat kan door inschrijving van de Verklaring van Erfrecht in het Kadaster.

Wonen in het ouderlijk huis

Als de laatste partner overlijdt, valt de woning in de boedel meestal toe aan de kinderen. Die kunnen het huis verkopen. De opbrengst maakt dan onderdeel uit van de nalatenschap die later verdeeld zal worden. Soms wil één van de kinderen zelf in het ouderlijk huis gaan wonen. Dat kan niet zomaar. De zoon of dochter zal zijn of haar broers en zusters moeten uitkopen. Om de waarde van de woning vast te stellen, moet het huis getaxeerd worden. Bij drie kinderen moeten er twee uitgekocht worden, samen twee derde van de taxatiewaarde. Vaak kan de lopende hypotheek niet ongewij- zigd worden overgenomen. Goed advies van een hypotheekdeskundige is natuurlijk belangrijk. De zoon of de dochter die uiteindelijk eigenaar van de woning wordt, hoeft in principe geen overdrachtsbelasting te betalen.

Vaste lasten lopen door

Als de erfgenamen besluiten het ouderlijk huis te verkopen, kunnen ze dit het beste zo snel mogelijk doen. De vaste lasten lopen immers gewoon door. Bovendien maakt een leegstaand huis soms al na enkele maanden een vervallen indruk. Ongeveer na acht maanden moet de erfbelasting betaald worden. Ook over de waarde van het huis. Als het huis dan verkocht is, kan het bedrag uit de opbrengst betaald worden. Anders moet het uit eigen middelen gebeuren.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren