Abonnementen service: 035 - 2019505

Zangeres Meau: Groots met kleine liedjes

Het is 19 december 2011. Op een houten plankje schrijft de dan 11-jarige Meau Hewitt: “Later word ik zangeres. Ik word heel bekend en ga mijn eigen liedjes ‘schrijfen’.” Verslaggever Jaap van Deurzen ontmoette Meau al vroeg in haar muzikale carrière en praat met haar en haar ouders over haar succes.

Foto: Jantina Talsma

Nadat Meau het plankje heeft beschreven, slaat ze met één klap het plankje doormidden. Want zo gaat dat tijdens een rots- en watertraining, waarbij kinderen leren voor zichzelf op te komen en om te gaan met groepsdruk. Op de achterkant schrijft ze: “Ik ga heel veel optreden met de piano. Ik ga Lady Gaga in het écht ontmoeten. Ik kan mezelf heel goed ‘begelijden’.” Los van de ontmoeting met de Amerikaanse zangeres en actrice Lady Gaga blijken het profetische woorden te zijn. Meau’s droom komt uit.

Gouden toekomst

Vijf jaar na haar voorspelling krijg ikzelf een voorproefje van wat er komen gaat. Het is juli 2016 op het Trekpad in de Loosdrechtse Plassen. Op een grasveldje staat een groep Weesper vrienden bij een kampvuurtje worstjes en hamburgers te grillen. Ik ben de ‘pauzeclown’ en zing en speel gitaar. En opeens is ze daar: Meau Hewitt, 16 jaar. Ze wil graag een paar liedjes met me zingen. Prima. Haar stem is kraakhelder. Het rumoerige gezelschap valt miraculeus stil. Meau, beginnend student aan de Herman Brood Academie, dwingt tot luisteren. Haar stem fietst zo het hart in van het publiek. Ik voorspel haar ter plekke een gouden toekomst.

Driedubbel platina

Toch duurt het nog tot 2021 voordat de singer-songwriter weergaloos doorbreekt met ‘Dat heb jij gedaan’. De single haalt de driedubbele platinastatus en wordt 80 miljoen keer gestreamd op Spotify. Het liedje gaat over een verbroken liefde.

“Ik zou een moord doen, zodat ik je woorden vergat,
want dat klote gevoel dat toen is ontstaan,
dat gaat nooit meer weg en dat heb jij gedaan!”
Tekst: ‘Dat heb jij gedaan’

Meau: “De frustratie over die moeilijke relatie moest er gewoon uit. Het was voor mijn eigen verwerkingsproces. Voor mij was het ‘t meest ‘letterlijke’ liedje dat ik ooit had geschreven, ik wilde er in eerste instantie ook verder niets mee doen. Maar toen ik het aan mijn manager en vrienden liet horen, waren ze diep onder de indruk en zeiden ze dat ik het moest uitbrengen.”

Benieuwd naar meer? Het complete interview met Meau leest u in MAX Magazine editie 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Jaap van Deurzen

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren