Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Dat nooit meer

In de database van het Nationaal Comité 4 en 5 mei staan meer dan 4.000 monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Moet er dan na tachtig jaar ook nog een monument komen voor toen omgekomen omroepmedewerkers? Sommigen hebben hun twijfels bij dit initiatief van de EO, met steun van de NPO.

“Te laat”, “Geen nut”… Het monument wordt opgericht naar aanleiding van het programma ‘Het verraad van Hilversum’ over de rol van de omroep tijdens de Duitse bezetting. De opstelling van met name AVRO, KRO en NCRV tegenover de bezetters was ronduit laf. Zo ontsloegen zij geheel vrijwillig Joodse medewerkers. De VARA was principiëler.

Uiteindelijk werden de omroepverenigingen opgeheven en vervangen door de Nederlandsche Omroep onder strenge Duitse controle. Feitelijk functioneerde de radio (tv was er toen nog niet) als propagandakanaal voor het nationaalsocialisme. Persvrijheid is een grondrecht dat nog altijd bevochten moet worden, evenals de onafhankelijkheid van de individuele omroepen. Alleen al daarom verdient het Mediapark zo’n monument. Maar waarom zijn AVRO en KRO-NCRV niet met dit plan gekomen?

Dit en meer leest u in MAX Magazine 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren