Abonnementen service: 035 - 2019505

Olympische Spelen 2024: Nederland gaat op recordjacht

Voor een klein land als het onze doet Nederland het doorgaans goed op de Olympische Spelen. De komende periode gaan een kleine driehonderd sporters namens TeamNL op jacht naar de medailles. Doel: meer dan dertig medailles halen en daarmee als vierde van de deelnemende landen eindigen.

De 33ste Olympische Spelen worden van 26 juli tot en met 11 augustus voor de derde keer in Parijs gehouden. De Franse hoofdstad was ook in 1900 en 1924 gastheer. Hoe vaak gaat deze zomer het Wilhelmus klinken in Parijs?

36 medailles

De Nederlandse atletiekdelegatie in Parijs bestaat uit het recordaantal van 47 atleten; 26 vrouwen en 21 mannen. In Tokio waren 43 atleten actief. TeamNL – de totale Nederlandse afvaardiging – veroverde in Tokio een recordaantal van 36 medailles. Daaronder tien gouden, twaalf zilveren en veertien bronzen plakken.

Succesvolle Nederlanders op de Spelen

Atlete Sifan Hassan en baanwielrenner Harrie Lavreysen waren in Tokio met tweemaal goud en eenmaal brons het meest succesvol. Femke Bol won brons op de 400 meter horden en is nu samen met de Amerikaanse wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin-Levrone topfavoriet. Fanny Blankers-Koen won als enige Nederlandse vier keer goud op de Olympische Spelen van Londen in 1948. De Amsterdamse atlete won de 100 en 200 meter, de 80 meter horden en de 4×100 meter estafette. Churandy Martina (4×100 meter estafette) gaat voor de zesde keer naar de Spelen. Een record in de atletiek, maar dressuurrijdster Anky van Grunsven is absolute recordhouder met maar liefst zeven deelnames.

In MAX Magazine 30-31 leest u een vooruitblik op de komende weken, leuke weetjes, het complete wedstrijdoverzicht én interviews met ouders van deelnemende atleten: van wie hebben zij hun olympische genen?

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren