Abonnementen service: 035 - 2019505

Vervalt je pensioen als je voortijdig overlijdt?

Financieel journalist Jaap Roelants behandelt iedere week vragen van MAX-lezers. Met deze week: ‘Wat gebeurt er eigenlijk met je pensioen als je overlijdt voor de pensioendatum?’ – R. Hollander.

Het ouderdomspensioen vervalt. Dat klinkt hard, maar dat heeft alles te maken met het solidariteitsprincipe van ons pensioen­systeem. Iemand die relatief jong overlijdt, betaalt eigenlijk voor iemand die 100 wordt. Maar heel veel mensen hebben ook een partnerpensioen, of zoals het vroeger heette, een weduwenpensioen. Dat keert wel uit, zodat de partner niet in geldnood komt. De partner moet wel een juridische band hebben met de overledene, door een huwelijk of een samenlevings­contract. De weduwe krijgt de uitkering direct, ook als hij of zij nog niet pensioen­gerechtigd is. De AOW van de overledene vervalt ook, maar de overblijvende partner heeft na pensioen wel recht op een AOW voor alleenstaanden, die hoger is.

Tekst: Jaap Roelants.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 18. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren