Abonnementen service: 035 - 2019505

Met vakantie naar Spanje? ‘Spreek je uit tegen stierenvechten!’

De Nederlandse organisatie Comité Anti Stierenvechten (CAS) zet zich al dertig jaar succesvol in tegen ‘culturele’ evenementen die dierenleed tot gevolg hebben. “De gemiddelde Nederlander mijdt inmiddels stierengevechten in vakantielanden als Spanje, Frankrijk en Portugal. Er niet heengaan is één; maar het zou goed zijn als iedereen ook laat merken dat toeristen er niets mee hebben”, aldus CAS-directeur Maite van Gerwen.

CAS is in 1993 opgericht op verzoek van een groep Spanjaarden die een einde wilde maken aan de toestroom van toeristen vanuit ons land naar arena’s. Het was heel normaal dat reisorganisaties een excursie naar een stierengevecht aanboden in hun reispakketten naar Spanje. We stonden in het begin met een spandoek en flyers in de vertrekhal van Schiphol. Sindsdien hebben we ervoor gezorgd dat geen enkele Nederlandse reisorganisatie meer reclame maakt voor het stierenvechten”, aldus Maite van Gerwen

Ook verzet in Spanje zelf

Ook in de stierenvechtlanden zelf neemt de belangstelling af. Zo wil nu al 70 à 80 procent van de Spanjaarden dat stierenvechten wordt verboden. Er loopt een burgerinitiatief dat als doel heeft het intrekken van de wet die het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaart. CAS helpt bij het verzamelen van de benodigde handtekeningen. Het aantal gevechten is gehalveerd en nog maar 8 procent van de Spaanse bevolking bezoekt ze. “Het is in mijn ogen slechts een kwestie van enkele jaren totdat het daar daadwerkelijk wordt verboden”, aldus de CAS-directeur. “We proberen het dierenleed te bestrijden door in gesprek te gaan met politici, wetgevers. We denken meer te bereiken door te lobbyen bij overheden, onderzoek te doen, informatie te verzamelen en juridisch actief te zijn, zoals aangifte doen tegen misstanden. Demonstreren doen we altijd binnen de grenzen van het demonstratierecht. We proberen nu wetgeving op Europees niveau te bewerkstelligen. Europa heeft zich hierover altijd stilgehouden, dat kan echt niet meer.”

Nog meer dierenleed

Die dierenwelzijnswetgeving strekt zich wat CAS betreft ook breder uit dan het stierenvechten. Zo moet er ook een einde komen aan de wrede traditionele jacht met galgo’s, podenco’s en andere jachthonden (die na het seizoen massaal worden gedumpt en gedood) en fiestas (‘patroonsfeesten’) zoals de stierenrennen in Pamplona, die weer voor de maand juli op het programma staan.

MAX-directeur Jan Slagter: ‘Dit moet stoppen’

MAX-directeur Jan Slagter is ambassadeur van CAS. “Ik kom regelmatig in Spanje en kan erg boos worden om deze gruwelijke vorm van dierenmishandeling: stieren die worden gemarteld en vermoord voor het plezier van een paar mensen! Laten we met elkaar proberen hier een eind aan te maken.”Meer informatie of donateur worden? Kijk op cas-international.org

Dit en meer leest u in MAX Magazine 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

Tekst: Theo Eijspaart

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren