Abonnementen service: 035 - 2019505

Tv van toen: herinnert u zich Love Letters nog?

Het barst van de liefdesprogramma’s op televisie: van Married at First Sight tot B&B Vol Liefde. Maar herinnert u zich Love Letters met Linda de Mol nog? Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, blikt terug.

Foto: ANP.

Valentijnsdag is net voorbij: hopelijk was uw brievenbus goed gevuld met liefde! Wie op zoek is naar liefde heeft op ons vrolijke kijkbuisje weinig te klagen. ‘First Dates’, ‘Lang Leve de Liefde’, ‘B&B Vol Liefde’ en ga zo maar door. Op elke zender is wel een zoektocht naar de ware te vinden.

Married at First Sight

De absolute topper van dit moment is ‘Married at First Sight’. Een batterij aan top-experts bepaalt vooraf de perfecte ‘matches’ die daarna eerst voor het eggie trouwen om vervolgens te zien of die experts gelijk hadden. Dat hebben ze meestal niet: dat eerste gezicht valt vaak flink tegen. Dat is dan wel weer de charme van het programma. For better blijkt vooral for worse.

Love Letters

De eerste keer dat er een ja-woord werd uitgesproken op de Nederlandse televisie was in 1990 in het programma ‘Love Letters’. En niet zomaar een ja-woord, maar live voor een miljoenenpubliek. Boter bij de trouwvis. Onder leiding van Linda de Mol streden drie koppels om dat live “Ja, ik wil”. Allerlei spelletjes werden uit de bruidskast gehaald. Zo kon je meteen zien hoe het prille liefdesgeluk stand zou houden in tegenspoed. De champagne-piramide was berucht. Het programma begon met adembenemende aanzoeken. Zó spectaculair zelfs dat je als kijker de liefde van je leven niet meer durfde te vragen. De grote finale was de huwelijksceremonie aan het eind.

‘Het ja-woord was eigenlijk allang gegeven’

Wat de kijker in het begin niet wist, was dat alle stellen vooraf aan de uitzending heimelijk trouwden in het stadhuis. Het ja-woord was eigenlijk allang gegeven. Een live-huwelijk als amusement. Dat kon eigenlijk niet, vond menigeen in die tijd. Wat was een ja-woord nog waard als het de hoofdprijs van een spelletje werd? Voor de kijker maakte dat niet uit. Die zwijmelde met miljoenen anderen mee met het kersverse bruidspaar. Onze Oosterburen schweimelden mee. ‘Traum­hochzeit’ heette het daar. Het werd het grote succes van Linda in Duitsland.

In 2005 ten einde

‘Love Letters’ ging met zijn tijd mee. Vlak na de invoering van het homohuwelijk zouden Gert en Dave als eerste homopaar in de uitzending een volmondig “Ja!” uitroepen: een wereldprimeur. Maar liefst elf seizoenen werd er live getrouwd. In 2005 kwam een einde aan deze live-romantiek. Het was mooi geweest. Maar niet met de liefde op televisie. Daar kan nooit genoeg van zijn.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 7. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

Eppo van Nispen tot Sevenaer.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren