Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zijn de boodschappen in Duitsland goedkoper?

Na de invoering van de verbruiksbelasting op (fris)dranken, in de volksmond ‘suikertaks’ genoemd, lijkt het voor steeds meer Nederlanders aantrekkelijker om in Duitsland boodschappen te doen. Zijn de prijsverschillen inderdaad zo groot? MAX Magazine ging op onderzoek uit.

Boodschappen in Duitsland

Grensbewoners blijken in steeds grotere aantallen hun boodschappen te doen in Duitsland. Als dan ook meteen de lege brandstoftank wordt gevuld en veel tabak wordt gekocht, zijn de reiskosten er al snel uit. Retaildeskundige Paul Moers vertelt: “Ik ben zelf grensbewoner en dan kan het interessant zijn over de grens te winkelen, maar als je in het midden van ons land of in de kustprovincies woont, loont het winkelen nog niet.”

Een winkelwagen vol

Maar er zijn uitzonderingen, zo ondervonden wij ­tijdens een bezoek aan Kleve. Bij de vestiging van drogisterijketen DM heeft Dominique uit Zoetermeer zijn winkelwagen volgeladen met deodorant, inlegkruisjes, scheermesjes en andere verzorgingsproducten. Een ongekende hoeveelheid. “Ik koop ook voor mijn familie en vooral van het huismerk Balea. Ik denk dat de hoeveelheid in deze kar minstens € 75 goedkoper is dan in ons land.”

Autorit voor frisdrank

We spreken ook met Leon uit Varik die een enorme hoeveelheid frisdranken heeft ingeslagen. Hij lacht: “Door de ‘suikertaks’ zijn de verschillen nog groter geworden. Alleen al met de flessen cola haal ik mijn autoritje eruit.” Dat geldt helemaal voor rokerswaren, maar de prijs­verschillen met alcohol vonden we, ondanks de nieuwe accijnsverhogingen, minder groot. Alleen schnaps is mirakels voordelig. De btw voor eten en drank in de Duitse horeca is per 1 januari overigens fors verhoogd.

Winkelen bij Edeka

Wij krijgen regelmatig mailtjes van lezers die stellen dat winkelketens zoals Kaufland, Aldi en Lidl stukken voordeliger zijn dan Edeka, maar dit wordt door Duits onderzoek gelogenstraft. Om het verschil met Nederland te zien, nemen wij de proef op de som en doen onze inkopen bij Edeka. We doen hier gewone boodschappen, zoals wij in eigen land ook zouden doen. Als we de permanente aanbiedingen in Nederland, bijvoorbeeld op het gebied van wasmiddelen of een kratje bier meewegen, zijn de verschillen hooguit 10 tot 15 procent. Dat is aanzienlijk, maar als je daarvoor een eind moet rijden… Overigens lijkt ook de supermarktketen Edeka bevangen door de aanbiedingenkoorts. 24 blonde rakkers van Paulaner voor € 15,99 in plaats van € 19,29. Maar is dat nou zo veel voordeliger dan een kratje Hertog Jan bij ons in de reclame?

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren