Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Leestips van Wim Daniëls: boeken over boeken

Op zoek naar nieuwe leesinspiratie? Het is misschien een genre waar u niet zo snel aan denkt, maar boeken die gaan over boeken, schrijven en boekwinkels blijken erg geliefd. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls beveelt er twee aan.

Foto: ANP.

Morisaki’s boekwinkel van Satoshi Yagisawa

Het mag duidelijk zijn dat ik van boeken houd. En ik heb een speciale belangstelling voor boeken over boeken en boekwinkels. Ik ben nu weer aan mijn trekken gekomen met de net verschenen roman Morisaki’s boekwinkel van de Japanner Satoshi Yagisawa.

Op de achterflap van het boek staat dat het je raakt in zijn bedrieglijke eenvoud. En dat is zo. Het taalgebruik is heel toegankelijk, maar er zit meer dan genoeg diepgang in het verloop van het verhaal. De roman begint met een relatie die op de klippen loopt doordat een man domweg tegen zijn vriendin, Takako geheten, zegt dat hij met een andere vriendin, die hij er ook op na blijkt te houden, gaat trouwen. Takako, de ik-persoon van de roman, is vanzelfsprekend uit het lood geslagen, neemt ontslag van haar werk en gaat boven de boekwinkel van haar oom wonen. Ze had nooit veel met boeken maar nu ze af en toe ook in de winkel meehelpt, verandert dat, waardoor haar leven een verrassende wending neemt, net als het leven van haar oom.

Het enige kind van Guadalupe Nettel

Van de succesvolle Mexicaanse schrijfster Guadalupe Nettel is de roman Het enige kind verschenen, waarin twee carrièrevrouwen die het aanvankelijk niet zo op kinderen begrepen hebben, toch nadrukkelijk met kinderen te maken krijgen. “Kort na mijn drieëndertigste verjaardag begon ik de aanwezigheid van kinderen op te merken en zelfs hun bekoorlijkheid”, aldus één van die vrouwen, die uiteindelijk ook moeder wordt. De andere vrouw raakt betrokken bij het kind van een buurvrouw. Het leven van beide vrouwen beweegt zich tussen enerzijds een mooie maatschappelijke carrière nastreven en anderzijds de genoegens en besognes aanvaarden die kinderen met zich meebrengen. Een fijnzinnige roman.

De boeken
Morisaki’s boekwinkel – Satoshi Yagisawa (Meulenhoff), € 20,99
Het enige kind – Guadalupe Nettel (Nijgh & Van Ditmar), € 21,99

Dit en meer leest u in MAX Magazine editie 4. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren