Abonnementen service: 035 - 2019505

Er is veel om dankbaar voor te zijn

“Nederland is nog steeds één van de allerbeste plekken op de wereld”, zei de koning in zijn kersttoespraak. Maar als je het nieuws in de (sociale) media volgt, lijkt er alleen maar geklaagd te worden. Over de zorg, de prijsstijgingen, de toestroom van asielzoekers, de woningnood. Zijn we zulke zeurpieten?

Ernst Berends (85) is duidelijk. “De meeste klagers moeten zich schamen. Wij hebben het over het algemeen zo goed en in ons land is geen oorlog.” Ze zit in haar seniorenwoning in Lienden in de Betuwe in een comfortabele stoel. Ernst heeft een nieuwe knie gekregen, maar het herstel vergt tijd. Voor allerlei karweitjes wordt ze geholpen door de buurvrouwen Mina van Arkelen (75) en Jes van Essen (80).

‘Je zal  elkaar  vaker  moeten  helpen’

Ernst: “Ze maken mijn eten klaar, doen de gordijnen open, leggen ijs op mijn knie, stofzuigen en helpen mij met andere dingen. Als dat niet gebeurt, moet ik misschien herstellen in een verpleegtehuis.” Mina knikt: “In deze plattelandsgemeente is het heel normaal dat je elkaar helpt, maar ik denk dat dit in de grote stad heel anders is. Zeker met jonge mensen die vaak allebei werken en geen tijd hebben om er voor elkaar te zijn. Maar dat is wel van belang, want de zorg is onbetaalbaar geworden.” Jes schudt haar hoofd. “Ik begrijp ook niets van dat geklaag. We worden juist steeds ouder door de goede zorgen van onze welvaartsstaat, dus zal je elkaar ook vaker moeten helpen. Jong voor oud en oud voor jong.” De buurtjes komen alle drie uit een PvdA-nest. Mina zegt: “Dat was de tijd van Joop den Uyl. Maar we hebben nu niets meer met PvdA en GroenLinks. Soms weet ik niet meer wie ik moet geloven in Den Haag.”

V.l.n.r.: Mina, Ernst en Jes

‘Verre   reizen   hoeven  niet’

De drie dames hebben AOW en een pensioentje. Mina: “Wij wonen in een sociale huurwoning en in ons dorp hebben we een prachtig winkelcentrum waar je ook nog gratis kunt parkeren.” Jes: “We kunnen eten wat we willen en kleren kopen als we die nodig hebben. En als de wasmachine kapotgaat, hebben we geld gespaard voor een nieuwe.”

Lees het volledige interview met Ernst, Mina en Jes in editie 2 van het MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren