Abonnementen service: 035 - 2019505

Zoals in Maud & Babs: wonen in de tuin bij de kinderen

Om zelfstandig te kunnen blijven wonen, hebben ouderen de hulp van mantelzorgers, vaak hun kinderen, nodig. De mantelzorgwoning in de achtertuin biedt een goede oplossing. Dat zien we ook in het tweede seizoen van de MAX-dramaserie ‘Maud en Babs’. Maar hoe realiseer je die en wat zijn de regels en voorwaarden?

De overheid ziet graag dat ouderen zelfredzamer worden. Maar om dat voor elkaar te krijgen is de hulp van mantelzorgers nodig. Kinderen wonen niet altijd naast de deur en hebben daarnaast vaak hun eigen gezin, werk en leven. Een mantelzorgwoning in de achtertuin kan uitkomst bieden. Vader of moeder is dichtbij, hulp is snel geboden en kleinkinderen hebben opa en oma in de buurt.

Steeds meer aanvragen

De populariteit van mantelzorgwoningen neemt dan ook toe, merkt Ginette Klein, juridisch adviseur bij MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor iedereen die zorgt voor een naaste. “Van de grote aanbieders hoor ik dat de aanvragen stijgen. Bij de Mantelzorglijn krijgen we ook steeds vaker vragen van mensen die dit van plan zijn en meer informatie willen of er juist al mee bezig zijn en meer willen weten over bijvoorbeeld bepaalde wetten en regels. Er zijn veel voorwaarden waaraan je moet voldoen bij het plaatsen van een mantelzorgwoning. Sinds 2014 zijn mantelzorgwoningen vergunningvrij, maar alleen als je voldoet aan de voorwaarden. En dat lukt niet iedereen, want het zijn er heel wat.”

Strenge beperkingen

In de eerste plaats is het van belang dat de mantelzorger zijn ouder minimaal acht uur in de week voor langere tijd hulp biedt. Dan zijn er nog regels voor de mantelzorgwoning zelf. Die mag alleen op het achtererf worden geplaatst. Het kan een nieuw of een bestaand bijgebouw – bijvoorbeeld een omgebouwde garage – zijn. Een mantelzorgwoning heeft een maximum omvang die afhankelijk is van de grootte van de achtertuin en het aantal bijgebouwen. Klein: “Als hij toch groter wordt, moet een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Ook mag op het perceel niet meer dan 50 procent van het erf aan de zij- en achterkant worden bebouwd. Daar zit je daar al gauw aan als je bijvoorbeeld ook nog een fietsenstalling, schuur en kippenhok hebt. In het buitengebied bestaat nog wel de uitzondering dat je, uitsluitend voor mantelzorg, een verplaatsbare mantelzorgunit van maximaal 100 m2 mag plaatsen. Die moet wel na afloop van de mantelzorgperiode volledig worden weg gehaald.” In de mantelzorgwoning mogen maar twee personen wonen en er mag geen verdieping bovenop worden gebouwd.

Meer lezen over mantelzorgwoningen? Lees verder in editie 44 van MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

Maud & Babs seizoen 2 ziet u vanaf vrijdag 3 november om 21.25 uur bij MAX op NPO 1.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren