Abonnementen service: 035 - 2019505

Ben je een pleaser en wil je ermee stoppen? 3 tips van Myrna

Myrna Goossen beantwoordt uw persoonlijke vragen en dilemma’s in MAX Magazine. Deze week behandelt ze een vraag over ‘pleasen’. Hoe kun je daarmee stoppen?

“Ik ben mijn hele leven een pleaser geweest, wilde het iedereen naar de zin maken en altijd maar leuk en aardig gevonden worden, zette mezelf altijd maar op de tweede plaats. Daar heb ik spijt van. Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat ik beter voor mezelf durf op te komen. Maar ik twijfel ook enorm hoe ik dat moet aanpakken. Kun jij me op de goede weg helpen?” – Tirza

Wat is pleasen?

U bent waarschijnlijk niet voor niets op een punt gekomen dat u zegt: en nu is het klaar met iedereen te pleasen. Wellicht heeft u veel teleurstellingen moeten verwerken, ondanks dat u zich heeft ingespannen voor een ander. Om verder te komen is een goed inzicht vereist in wat pleasen eigenlijk is. Het is gedrag om te voorkomen dat anderen u afwijzen, niet serieus nemen of niet aardig vinden. U wilde eigenlijk altijd uw eigen veiligheid en rust waarborgen, ging daarom over uw grenzen heen als het gaat om anderen te behagen in de hoop niet gekwetst te worden.

Waarom bent u een pleaser?

Daarnaast kunt u zich afvragen waarom u een pleaser bent. Had u een jeugd waarin u dacht alleen te kunnen ‘overleven’ als u het iedereen naar de zin maakte? Werd u gepest op school dat u met pleasegedrag probeerde te voorkomen? Wilde u de lieve vrede bewaren door uzelf weg te cijferen, werd het een zelfverdedigingsmechanisme of dacht u zo vrienden te behouden?

3 tips van Myrna

Zodra u dit weet, kunt u uw drang om anderen te helpen controleren. Pleasen is een gedrag dat anderen kan helpen, maar onszelf kan schaden. Waar het verkeerd gaat, is dat we dat vriendelijke gedrag vertonen in emotioneel onveilige situaties of zonder dat erom gevraagd wordt. Dus hoe nu verder is eigenlijk heel simpel:

  1. Help alleen nog maar mensen die erom vragen en ga dan na of uw hulp uzelf geen schade berokkent (financieel of emotioneel).
  2. Bedenk of u iemand wilt helpen zonder dat u dankbaarheid verwacht.
  3. Realiseert u zich of u vriendelijk bent terwijl daar eigenlijk geen gegronde reden voor is.

Als u daaruit bent heeft u de juiste schifting gemaakt en kunt u anderen vanuit authenticiteit blijven helpen. Of u zegt tegen uzelf: ik zou ze wel willen helpen, maar dat doe ik niet, want dat is niet goed voor mijzelf.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 44. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren