Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Bij een erfenis behoren ook wachtwoorden en toegangscodes

Voor je geld en je spullen is de wet duidelijk. Ze gaan naar je erfgenamen, volgens de wet of het testament. Maar hoe zit het met je digitale erfenis? Die bijna iedereen heeft? Daarvoor is eigenlijk niets geregeld.

Het begint al met de mobiele telefoon, waar de nabestaanden meestal geen toegang toe hebben zonder de juiste accountgegevens. Dat geldt ook voor de iPad van de overledene, de computer en natuurlijk de sociale media, dus Facebook, Instagram, X (zoals Twitter tegenwoordig heet) en LinkedIn.

Losse briefjes

Het is verstandig ook daar wat voor te regelen. De praktijk is anders. Het gebeurt vaak dat zelfs partners elkaars codes niet kennen. Sterker, wie heeft z’n éigen accountgegevens wel precies op een rijtje… Hoe vaak wordt de knop ‘Wachtwoord vergeten’ niet gebruikt? Miljoenen keren per dag. Vaak bestaat de registratie van de inlogcodes uit een stel losse briefjes in een lade, met doorhalingen als er wat veranderd is.

Voor zich uit schuiven

Het komt regelmatig voor dat de nabestaanden nergens in of bij kunnen. Dat is niet zo verwonderlijk. Het is ook lastig voor kinderen om hun ouders wachtwoorden en andere inloggegevens te vragen, ‘voor het geval dat’. Velen schuiven dat liever nog even voor zich uit. Maar het gevolg kan zijn dat het account in handen komt van het bedrijf en dus niet van de nabestaanden.

Bijgewerkt overzicht

Het is dus belangrijk een bijgewerkt overzicht bij te houden van alle wachtwoorden en aanvullende codes Van sociale media, DigiD of verzekeringssites. Je kunt die in een gesloten envelop doen en die bij andere belangrijke papieren voegen, zoals paspoort, aktes of polissen. Dat bespaart nabestaanden veel werk. Je hoeft dan bij de kinderen alleen aan te geven dat die envelop bestaat.

Keuze bij Facebook

De sociale media vormen een apart deel van de digitale erfenis. Wat moet er met al die herinneringen, al die persoonlijke gegevens gebeuren? Grofweg zijn er bij Facebook na een overlijden twee keuzes: een herdenkingspagina, zodat vrienden en kennissen weten dat je er niet meer bent, of een resolute verwijdering van alle gegevens. Deelnemers kunnen deze keuze zelf al bij leven maken, bij de instelling van hun account. Bij bericht van overlijden eerbiedigt Facebook deze wens. Bij Instagram kan dat op deze wijze niet worden ingesteld.

Wilt u meer lezen over erven en nalaten? Dit artikel las u in een speciale bewaarbijlage van MAX Magazine editie 42. U kunt hier abonnee worden. zodat u voortaan niets meer hoeft te missen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren