Abonnementen service: 035 - 2019505

Ik kan de mantelzorg niet meer aan

Mijn nog zelfstandig wonende vader is in de negentig en heeft op steeds meer gebieden behoefte aan ondersteuning. Hij doet op mij als zijn enige dochter ook steeds meer beroep qua mantelzorg. En die druk rust steeds zwaarder op mijn schouders. Het houdt niet op bij het begeleiden bij dokters- en ziekenhuisbezoek. Voor ieder wissewasje belt hij me (meerdere keren per dag): dan heeft hij weer problemen met zijn televisie, dan doet zijn iPad weer ‘raar’, dan is er post van de Belastingdienst, dan moet er een cadeautje gehaald worden voor een kleinkind… Het wordt me echt te veel. Maar wanneer kan ik nee zeggen op weer een nieuwe hulpvraag?

Aukje

geeft zeer oprecht de problemen aan waar iedereen die mantelzorger is tegenaan kan lopen. Uw vraag en mijn antwoord daarop is hopelijk zinvol voor mensen die een mantelzorger (in de toekomst) nodig hebben, omdat het hen duidelijk maakt wat het echt inhoudt en er gezamenlijk naar oplossingen gezocht kan worden.

Mantelzorg is erg zwaar. Zo bestaat deze uit liefde ontstane taak niet alleen uit het regelen en bijwonen van afspraken met diverse instanties; het ondersteunen bij dagelijkse bezigheden zoals schoonmaken, boodschappen doen en klusjes in huis; postafhandeling, het vervoer van en naar artsen, maar ook uit hulp bieden bij de door u beschreven andere kleinere vragen. En dat dient allemaal liefdevol en geduldig ingevuld te worden naast het in goede banen leiden van het eigen leven.

Rechtstreeks nee zeggen tegen uw vader wanneer hij voor de zoveelste keer op een dag belt voor een in zijn ogen kleine vraag is geen optie, want dan kwetst u hem waarschijnlijk en voelt hij zich reddeloos verloren. Wat u het beste kunt doen, is met uw vader afspreken dat er alleen ’s morgens en ’s avonds gebeld wordt en eventuele problemen of vragen worden opgespaard voor die gesprekken met de belofte dat u dan alle tijd en aandacht voor hem heeft. Zo bewaakt u uw eigen grenzen en voorkomt u overspannenheid.

Daarnaast denk ik dat het nuttig is om eens te kijken op de site van Rijksoverheid (zoek op ‘mantelzorg’). Hier vindt u veel informatie die u kan helpen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren