Abonnementen service: 035 - 2019505

Het is gelukt: ABP vergoedt miljoenen belastingschade!

Vorige maand vertelden we dat we een miljoenenclaim hebben ingediend tegen ABP. Het gaat om de schade van duizenden voormalige politieagenten, leraren en andere ABP-deelnemers die al jaren van ABP een arbeidsongeschiktheidspensioen hadden moeten ontvangen. 

In plaats van dit op tijd te ontvangen, kregen ze het achterstallige pensioen in 2020 in één keer nabetaald. Dit had rampzalige gevolgen voor hun inkomstenbelasting en toeslagen. Van de nabetaling bleef vaak weinig over, en wat wel resteerde waren terugbetalingsregelingen met de Belastingdienst, financiële onzekerheid en veel stress. We stelden ABP aansprakelijk voor deze ellende. ABP had deze groep tijdig moeten informeren over hun recht op arbeidsongeschiktheidspensioen. Door dit pas jaren later te doen, heeft ABP zijn wettelijke informatieplicht geschonden, met de nabetalingen en de financiële chaos als gevolg. We kondigden aan naar de rechter te zullen stappen als ABP voet bij stuk zou houden.

Slechte berichten
Sindsdien ontvingen we het ene slechte bericht na het andere. Zo bleek dat het niet om 7.700 gedupeerden gaat, maar om ruim 8.000. De nabetalingen bleken in totaal 100 miljoen euro te bedragen. Daarmee was voor ons zeker dat de schade daadwerkelijk in de tientallen miljoenen euro zal lopen.

Ook werd duidelijk hoe diep ABP zich had ingegraven. Twee gedupeerden lieten ons zien dat ze al een schadeclaim hadden ingediend bij de Ombudsman Pensioenen. ABP had zich verzet, de Ombudsman Pensioenen had de schadeclaims afgewezen. In 2021 al had de rechtbank Limburg de schadeclaim van weer een andere gedupeerde afgewezen. En ook in een nog lopende zaak verzette ABP zich tegen schadevergoeding.

We stonden 3-0 achter…
Het werd duidelijk dat we aan de wedstrijd waren begonnen met een 3-0 achterstand. Toch bleven we rotsvast geloven in de goede afloop. Want bizar genoeg was in al die zaken de informatieplicht van ABP niet aan de orde gesteld. Volgens ons was dit juist de kern van het probleem: het handelen van ABP in strijd met de wettelijke plicht om deze ruim 8.000 mensen te informeren over hun recht op arbeidsongeschiktheidspensioen, had al deze ellende veroorzaakt.

Alsnog door de bocht
De wedstrijd was dus nog niet gespeeld. En inderdaad keerden de kansen. Onze schadeclaim leidde tot gesprekken met ABP. Daarin ging ABP onlangs volledig door de bocht. Niet alleen gaat ABP de belastingschade vergoeden, ook krijgen de ruim 8.000 gedupeerden een vergoeding van wettelijke rente vanwege het te laat ontvangen van het pensioen. Alle vergoedingen zullen netto zijn. Gelukkig is er nu geen slepende rechtszaak meer nodig. Naast financiële gerechtigheid is deze uitkomst ook een belangrijke erkenning van ABP dat al deze mensen zelf niets fout hebben gedaan.

De komende maanden wordt de regeling uitgewerkt, wij blijven daar uiteraard bij betrokken. Kijkend naar het succes van de schaderegelingen die we eerder al troffen met ABP, hebben we hierin alle vertrouwen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren