Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoe kan het dat mijn stroom soms gratis is?

Ik krijg gas en stroom van ANWB Energie. Je hebt geen vast tarief, maar moet de dag­prijzen betalen. Af en toe krijg je ineens bericht dat de stroom gratis is, of dat je zelfs geld terugkrijgt als je stroom verbruikt. Hoe kan dat en hoe zit het dan met de energiebelasting?
J. Potter

Als het flink doorwaait en het zonnetje schijnt een beetje, wordt er via windturbines en zonnepanelen veel stroom opgewekt. Als dan het verbruik laag is, ’s nachts, in het weekeinde of tijdens feestdagen zoals laatst met Pasen, is er meer aanbod dan vraag. Omdat je stroom niet kan bewaren, dalen de prijzen dan tot ‘onder nul’. Dat is natuurlijk superhandig als je je auto thuis kan opladen of voor iets anders veel stroom nodig hebt. Denk aan de oven of bepaalde attributen die je in de tuin gebruikt. Maar helemaal gratis is het ook weer niet, omdat er toch 16 cent per kWh aan energiebelasting betaald moet worden. Dus pas als de stroomprijs meer dan 16 cent negatief wordt, is het echt gratis. Maar dat is onlangs wel gebeurd. Kernvraag is natuurlijk: hebben we de stroommarkt met al die windmolens en zonnepanelen niet veel te hard opgepompt, zodat we soms meer stroom produceren dan we nodig hebben? Het antwoord is nee, als je wilt dat er zo veel mogelijk groene stroom opgewekt en gebruikt gaat worden. Maar je kunt op die vraag ook ja zeggen, als je beseft dat zonne- en windenergie een zeer onzekere bron zijn. Je zal altijd gas- of kolencentrales nodig hebben om de stroomproductie bij bewolkt en windstil weer aan te vullen en over te nemen. Soms is de productie van natuurstroom niet eens genoeg om alleen de huishoudens van dunbevolkte provincies als Limburg of Zeeland te bedienen. En besef ook dat de huishoudens in Nederland maar 10 procent van het totale energiegebruik in het land voor hun rekening nemen. Het grootverbruik van de industrie slurpt een kleine 90 procent van de energie op. Mensen met een vast energiecontract merken hier overigens niets van. Die betalen hun vaste prijs, ook als de stroomprijzen zeer laag zijn.

Heeft u ook een geldvraag?
Schrijf dan naar: MAX Magazine, Postbus 277, 1200 AG Hilversum of stuur een e-mail: redactie@maxmagazine.nl o.v.v. ‘Geldvragen’. Wilt u uw naam niet vermeld hebben? Geef dat dan duidelijk aan.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren