Abonnementen service: 035 - 2019505

Het Haagse dienstmeisje

Van de ruim duizend geldvragen die ik de afgelopen jaren in MAX Magazine beantwoord heb, herinner ik me vooral die van een jong Haags dienstmeisje. Ze werkte in het huis van de kunstschilder Antoon van Welie.

Hij schilderde vele groten der aarde: de schrijver Louis Couperus, leden van het koninklijk huis, veel buitenlandse staatslieden… Op een mooie morgen maakte de kunstschilder een portret van haar, olieverf op doek. Ze mocht het hebben, maar moest beloven het nooit te verkopen. Het dienstmeisje, inmiddels tachtig jaar, heeft altijd woord gehouden. Maar, vroeg ze me, hoe moet dat nou met de erfenis? Wie van haar dochters mocht het hebben? En mocht het waardevolle portret nog steeds niet verkocht worden?

Het grote voordeel van de lezersvragen is dat je diep doordringt in het dagelijks leven van de oudere generatie. Ik lees hun inkomen, het lief en leed van hun familie, hun worsteling met de instituties, dus de banken, telecom- en energiebedrijven, zorgverzekeraars, het UWV, het CAK, de SVB…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren