Abonnementen service: 035 - 2019505

Grandeur op het paleis

Op 30 april zit koning Willem-Alexander tien jaar op de troon. Dat dit jubileum niet onopgemerkt voorbij zal gaan, is inmiddels wel duidelijk.

Koningsdag 2023 wordt gevierd in 010 (Rotterdam) en een dag eerder, op 26 april, zal er een feestelijke lunch plaatsvinden in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Natuurlijk is koningin Máxima hier ook bij aanwezig, maar wie er verder op de gastenlijst staan, is nog onbekend. De koning zet de deuren van zijn paleis namelijk open voor honderd mensen die een ‘tien’ verdienen vanwege hun inzet voor anderen. Vandaar ook de naam, een 10maal. Komt uw naam bij de loting naar boven, dan heeft u geluk. Het eten aan het hof is overheerlijk – zeker de desserts – en de Oranjezaal een lust voor het oog. Het zal nog niet meevallen om tijdens de maaltijd bij de les te blijven, want in de kruisvormige ruimte wordt u van plint tot plafond omgeven door schilderingen. Stuk voor stuk beelden ze iets uit van de heldhaftigheid van stadhouder Prins Frederik Hendrik (1584-1647), die kort voor de realisatie van de zaal overleed. 

Vanwege de kwetsbaarheid van al het moois gebeurt het helaas maar zelden dat de houten deuren van de ruimte opengaan. In maart 2014 werd er een uitzondering gemaakt voor een diner met wereldleiders, waaronder president Obama.

De foto van het historische moment is gemaakt met een zogeheten fisheye-lens. De genodigden van het 10maal op 26 april 2023 hebben dus grote schoenen te vullen. Als u er daar één van bent, hoeft u zich gelukkig geen zorgen te maken over uw kleding. Bij lunches met gewone burger gelden geen kledingvoorschriften meer. Ja, ééntje nog: kom gewoon zoals u bent. Een joggingpak volstaat dus, een gerafelde jeans ook. Maar zowel de jubilaris als de locatie verdient mijns inziens qua kleding wel wat meer grandeur! 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren