Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Tips voor het opruimen van uw huis

Ontspullen en opruimen zijn al tijden een trend. Inmiddels zijn er over de kunst ervan al boeken vol geschreven. Opruimen zorgt namelijk niet alleen voor een opgeruimd huis, maar ook voor rust in het hoofd en meer levensgeluk. Wilt u ook aan de slag met het huis opruimen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Vijf tips.

Maak een selectie

Heeft u stapels spulletjes liggen zoals tekeningen en knutselwerkjes van de (klein)kinderen? Maak een selectie. Stop spullen die u echt wilt houden in een doos, zoals de eerste schoentjes en het zwemdiploma. Bewaar alleen de mooiste en bijzonderste knutselwerkjes van de kinderen of maak er foto’s van. Stop tekeningen in documentenmappen of brievenbakken, het liefst met een label zodat u ze makkelijk kunt terugvinden. Doneer oude knuffels en kinderspeelgoed en houd alleen die ene favoriete knuffel.

Durf weg te gooien

Denkt u altijd: ‘Dat komt vast op een later moment weer van pas’? In de meeste gevallen zal dit niet zo zijn. Sterker nog, waarschijnlijk bent u zelfs vergeten dat u het hebt als het van pas komt en koopt u het alsnog nieuw. Gooi of geef het weg of breng het naar de kringloop. Twijfelt u of iets weg kan? Ruim het tijdelijk op in een doos. Heeft u er na drie maanden nog niet naar omgekeken? Dan kan het waarschijnlijk weg.

Deel de klus op

Heeft u geen idee waar u beginnen moet? Besef goed dat het niet allemaal in één keer hoeft. Begin met één kast of een kamer. Zorg er ook voor dat het niet een kwestie wordt van het verplaatsen van rommel, maar doe ook echt spullen weg. Blijf positief en herinner uzelf eraan hoe fijn het straks zal zijn als u controle heeft over de chaos.

Zorg voor routine

Dingen die u uit routine doet, kosten weinig energie. Het is dus belangrijk om voor routine te zorgen. Breng bijvoorbeeld wekelijks de lege flessen naar de glasbak, berg oude kranten op en zet iedere avond de vaatwasser aan. Maak van deze kleine klusjes een gewoonte en u zult zien dat er meteen veel minder spullen zijn om op te ruimen en om u zorgen om te maken.

Zoek hulp

Lukt het echt niet om te beginnen met opruimen en heeft u bijzonder veel moeite om afstand te doen van uw spullen? Zoek dan hulp. Een coach of organizer kan u helpen met opruimen en organiseren. Als het zo ernstig wordt dat u of uw omgeving eronder lijdt, kan therapeutische hulp uitkomst bieden.

Auteur: Ilona Meernik
Bron: PlusOnline / Psychologie Magazine / De HuishoudCoach

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren