Abonnementen service: 035 - 2019505

‘Gratis’ nalaten aan buitenlands goed doel?

Ik ben nu op een leeftijd dat het woord testament weleens valt. Ik overweeg een gedeelte van mijn geld aan een goed doel te schenken. Maar hoe zit dat belastingtechnisch, als je een goed doel in Engeland of België kiest? Zijn daar aparte regels voor?

R. Foster

Als je in Nederland aan de kerken of aan een erkend goed doel nalaat, hoef je er als nabestaanden geen erfbelasting over te betalen. Met erkend goed doel bedoel ik dan een ANBI, dus een instelling van Algemeen Nut, zoals het Rode Kruis, een kerkgenootschap of de stichting MAX Maakt Mogelijk. Sommige grote buitenlandse goede doelen hebben ook in Nederland de ANBI-status aangevraagd. Zij kunnen hier een graantje meepikken, want hun Nederlandse giften zijn dan ook onbelast. Maar buitenlandse goede doelen die geen voorpost hebben in Nederland, kunnen daar geen aanspraak op maken. Op de site van de Belastingdienst kunt u uw favoriete buitenlandse ANBI intikken. Ik heb het geprobeerd met de beroemde National Trust in Groot-Brittannië. Die staat erop.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren