Abonnementen service: 035 - 2019505

’n Gewoon mens

Onlangs zond de Vlaamse zender VRT een interview met koningin Paola uit. Zij is de moeder van koning Filip en de echtgenote van het vroegere Belgische staatshoofd Albert. Paola (de uitspraak is Paula en niet – zoals ook de Vlamingen zeggen – Pa- ola) is afkomstig uit het eeuwenoude Italiaanse adellijk geslacht Ruffo di Calabria. Bij het ontstaan van de Italiaanse monarchie was haar vader verheven tot prins.

Hij was één van de helden (in de ogen van de Italianen) van de Eerste Wereldoorlog, sloot zich later aan bij de partij van Benito Mussolini en werd zelfs senaatslid. Paola groeide op in Forte dei Marmi, al enkele eeuwenlang een badplaats voor de aristocratie en de rijken. Ze is de jongste van zeven kinderen. Paola’s grootmoeder was een Belgische, Laura Mosselman du Chenoy, die weer een kleindochter was van Petronella Johanna Muts in Breda en voor die betbetovergrootmoeder zitten minimaal twee eeuwen aan Nederlandse voorouders. Toen haar zwager, koning Boudewijn, in 1993 onverwacht overleed, was haar man de eerste in lijn van troonsopvolging.

Onderling was afgesproken dat na Boudewijn prins Filip, de oudste zoon van Albert en Paola, de nieuwe koning zou worden. Maar het liep anders en Albert en Paola werden het nieuwe koningspaar. Paola was 56 jaar en liep zichtbaar niet over van enthousiasme over haar rol als koningin. Althans, dat maakte iedereen op uit het ongelukkige gezicht dat ze bij openbare gelegenheden toonde. Maar het tv-interview met Paola was ontroerend en maakte heel veel duidelijk. Allereerst was ze ontzettend openhartig. Ze sprak over haar buitenechtelijke affaires en zei er nadrukkelijk bij zich daar niet voor te schamen. Wel had ze als moeder gefaald. Dat zij en Albert hun huwelijk begin jaren tachtig wisten te redden, beschouwt ze als een goddelijke interventie. In de documentaire ‘Paola, côté jardin’ zien we de bekentenissen van een koningin. De titel (‘Paola, vanuit de tuin gezien’) is zo gekozen om dat Paola haar oude dag vult met tuinieren in één van haar huizen. Ze vindt er rust en troost. In een opwelling zegt ze over de verzoening met Albert, van wie ze tien jaar gescheiden heeft geleefd: “Stap voor stap komt de verzoening, groeiden we weer naar elkaar toe.

Je moet het tijd geven. En dan spelen andere dingen. Er is geen haast meer, het gaat niet meer zo dringend om seks, er is tederheid. En dat is goed.” Ze slaat de spijker op de kop. Paola toonde, meer dan wie ooit, dat een koning en koningin uiteindelijk ook maar gewone mensen zijn. Tegen het einde van de documentaire, die het verdient om ook in Nederland uitgezonden te worden, zegt ze, wijzend naar grote eettafel: “Ik hoop dat mijn kleinkinderen later zeggen: ‘Bij Nonni (oma, red.) kon je altijd zo lekker eten.’ Ik schoot er van vol. Paola is een gepassioneerde, ontroerende en authentieke vrouw, en hoeveel zijn er zo in deze wereld van hoogpolige tapijten, klatergoud, lakeien en oude meesters?

AGENDA 2022 KONINKLIJK HUIS

8 maart
Prinses Beatrix opent de nieuwe Nardinczalen van museum Singer in Laren.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren