Abonnementen service: 035 - 2019505

De mug en de beer

Royaltyverslaggever Marc van der Linden geeft voor MAX Magazine iedere week zijn visie op het wel en wee van onze Oranjes en de vorstenhuizen in het buitenland. Deze week: de bijzondere relatie tussen het prinsdom Monaco en de republiek Rusland.

Prins Albert van Monaco baarde vorige week opzien met de verklaring alle inspanningen te steunen die gericht zijn op het stoppen van de gevechten in Oekraïne en het aanmoedigen van de terugtrekking van Russische strijdkrachten van Oekraïens grondgebied. “Het prinsdom heeft onverwijld procedures aangenomen en geïmplementeerd voor het bevriezen van tegoeden en economische sancties die identiek zijn aan die van de meeste Europese staten.” Het snelgroeiende aantal superrijke Russen dat zich in Monaco heeft gevestigd, moest zich dus zorgen gaan maken. Het was wel een beetje grootspraak van prins Albert. Monaco is nauw verbonden met Frankrijk door het Verdrag van juli 1918. Daarin werd vastgelegd dat Frankrijk de onafhankelijkheid en de soevereiniteit van het prinsdom verdedigt, mits Monaco handelt in overeenstemming met de Franse belangen. In de praktijk bepaalt Frankrijk bijna alles in dit land met een grootte van vier keer het Amsterdamse Vondelpark – ook het buitenlandse beleid. Met een bevolking van 38.400 is Monaco het dichtstbevolkte land ter wereld. De breedte van het land varieert tussen 1.700 en 349 meter. De prins is het machtigste staatshoofd van Europa. Zeer tegen de zin van Frankrijk in overigens. De groeiende Franse macht over Monaco heeft er al voor gezorgd dat de minister-president een Fransman is, evenals de meeste rechters. Maar de toestemming om zich in Monaco te vestigen of zelfs Monegask te worden, blijft een gunst van de prins. Ook de politie valt onder hem. Monaco is volgehangen met camera’s en heeft bijna duizend ‘beveiligers’, waaronder politieagenten, lijfwachten en gewapende paleisbeveiligers. Professioneel fotograferen of filmen op straat mag niet zonder vergunning en dat maakt dat veel Groten der Aarde er hun minnares onderbrengen. Eén telefoontje naar prins Albert en de Spaanse koning Juan Carlos had er een appartement voor zijn minnares Corinna zu Sayn Wittgenstein geregeld. Zij besloot 65 miljoen euro, die de koning aan steekpenningen zou hebben aangenomen, als een cadeautje te zien en niet door te sluizen naar Juan Carlos’ geheime Zwitserse rekeningen. De politie van Monaco keek de andere kant op toen Spaanse ‘vrienden van Juan Carlos’ haar een bezoekje brachten om haar onder druk te zetten en Corinna wist dat ze het landje maar beter snel kon verlaten. Maar na de grote woorden over het steunen van de sancties tegen Rusland denk ik niet dat Svetlana Krivonogikh zich zorgen is gaan maken. De voormalige 47-jarige schoonmaakster is de vermeende minnares van Vladimir Poetin. De Russische president zou in 2003 zo’n honderd miljoen hebben besteed aan een penthouse in Monaco en een gevulde bankrekening. Svetlana had een dochter gekregen en volgens de New York Post Elizaveta, ook bekend als Luiza, een kind van Poetin. De Russische president was echter al officieel getrouwd en stond voor zijn eerste herverkiezing als president. Prins Albert schijnt een handje te hebben geholpen en kreeg als dank daarvoor in 2008 een grotere ontvangst in Moskou dan welk ander staatshoofd in Rusland ooit heeft gehad. Het grootste land ter wereld dat het op één na kleinste land zo groots ontving; daar moest iets niet kloppen.

Marc van der Linden

Agenda 2022
Koninklijk huis

21 maart
Graaf Claus-Casimir is jarig. Het tweede kind van prins Constantijn en prinses Laurentien wordt 18 jaar.

22 maart
Verjaardag van prins Pieter- Christiaan. De derde zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven wordt 50.

24 maart
Koning Willem-Alexander woont in Brielle de start bij van het landelijke herdenkingsjaar 1572 (einde Tachtigjarige Oorlog).

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren