Abonnementen service: 035 - 2019505

Maatjes voor ‘t leven

Porselein is mooi, maar ook erg breekbaar. En bij dagelijks gebruik is er grote kans dat de glans eraf gaat, er barstjes komen of kleine scherpe randjes.

Degene die ooit trouwjubilea vernoemde naar stofsoorten, edelmetalen en edelstenen, zal er wel zijn redenen voor hebben gehad om een twintigjaar huwelijk met porselein te verbinden. Terwijl zestien jaar huwelijk nog een saffi eren bruiloft wordt genoemd en achttien jaar turkoois. Kijk, dat zijn stenen waarmee je wat kunt. Maar ziet u Willem-Alexander op 2 februari met een porseleinen servies aankomen, om Máxima te bedanken voor twintig geweldige jaren? Na twintig jaar huwelijk geef je niet iets wat je ook naar je hoofd gegooid kunt krijgen.

Daarmee impliceer ik niet dat er ten paleize weleens met servies wordt gesmeten. Maar het zou kunnen. Alles wat in een gewoon huwelijk voorvalt, kan immers ook bij een koningspaar voorvallen. Begrijp me goed, ik ben geen intimus, maar heb ze vaak genoeg samen meegemaakt om te zien of ze het die dag samen leuk hebben of wat minder. Bij een buitenlands bezoek ontstond eens een harde woordenwisseling, waarbij de toen nog prins en prinses zich niet realiseerden dat de pers in de kamer ernaast wachtte en de muren van karton waren. En ook in Nederland heb ik weleens een sterk gevoel gehad dat het paar niet in de beste sfeer op pad was gegaan. Dat is het moeilijke ook van een openbaar bestaan. Bovendien zijn onze koning en koningin allebei nogal temperamentvol.

Prinses Amalia vertelde aan Claudia de Breij dat haar vader soms kan exploderen en dat met name haar zusje Alexia de confrontatie met de koning dan aangaat, terwijl Amalia en zusje Ariane liever snel de sfeer weer gezellig hebben. Maar in hetzelfde boekje zegt koningin Máxima dat het gezin een goede plek is om te leren omgaan met confl icten. Dat de koning en koningin af en toe thuis ruzie hebben, vind ik een gezondere gedachte dan dat ze omwille van de kinderen die ruzies onderdrukken, of, zoals toen de prinsessen jonger waren, alle zaken die hun kinderen niet hoefden te weten, in het Frans bespraken. Maar ik heb Willem-Alexander en Máxima veel vaker verliefd naar elkaar zien kijken dan boos en vooral heel erg veel zien lachen samen. Op een manier die je zeker niet in elk huwelijk ziet. Ik ben ervan overtuigd dat ons geen huwelijkssprookje wordt voorgehouden, maar dat ze echt elkaars maatje zijn. Ze hebben samen drie prachtige dochters op de wereld gezet, maar ook het verlies van een vader en een jonger gezinslid meegemaakt. Dat schept een band, die op een dag onverbrekelijk wordt. Die twintig jaar zijn ook voorbij gevlogen.

Groots zal het zeker niet gevierd worden – ook van de gezamenlijk gemaakte fouten hebben ze geleerd. Hun zilveren huwelijk, over vijf jaar, wellicht wel. Zilver klinkt al beter dan porselein. Maar ik denk nog steeds dat de koning zijn vrouw ook die dag beter iets met saffi eren kan geven.

Een porseleinen huwelijk
MA. 31 JAN. T/M DO. 3 FEB. 22.21 UUR NPO 2

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren