Abonnementen service: 035 - 2019505

Fijne familie…

Vorige week meldde de mensenrechtenorganisatie ALQST dat de Saoedische prinses Basmah bint Saud en haar dochter na drie jaar gevangenschap waren vrijgelaten. Basmah, uitgesproken voorvechtster van vrouwenrechten en kritisch tegenover de monarchie, en haar dochter hadden sinds 2019 vastgezeten zonder aanklacht.

Het was aanleiding voor mij om me eens verder te verdiepen in de vorstenhuizen van het Midden-Oosten. Zo las ik in het boek ‘Blood and Oil’ (bloed en olie) hoe de Saoedische prins Mohammed bin Salman,één van de jongste zonen van de huidige koning Salman heel listig de machtigste man van het land is geworden. Hij is nu kroonprins en als zijn vader sterft, is hij de eerste kleinzoon van Abdoel Aziz bin Abdoel Al Saoed (1875-1953), de grondlegger van Saoedi-Arabië, die koning wordt. Na de dood van Ibn Saoed, zoals wij de eerste koning van het olierijke land vaak noemen, ging de troon naar één van zijn zonen. Hij had 22 vrouwen, 45 zonen en bijna 60 dochters.

Toen de grootste olievelden ter wereld onder het koninkrijk werden ontdekt, profi teerden daar vooral de leden van het vorstenhuis van. Alle directe afstammelingen van de eerste koning krijgen maandelijkse toelages van gemiddeld een miljoen euro. Inmiddels telt de koninklijke familie zo’n zevenduizend leden en wie dicht bij de troon staat, kan nog veel meer graaien of mensen gemakkelijke baantjes toewerpen. Wie wel een Saoedi is, maar geen lid van de koninklijke familie, leeft ook van toelages van de staat. Het echte werk wordt gedaan door arbeiders uit de armste landen van de wereld. Het is een vorm van moderne slavernij, die overigens helaas nog in bijna alle staten van het Midden-Oosten bestaat. Omdat Abdoel Aziz 22 vrouwen had, zijn er vele gezinnen, waarvan de dochters niet meetellen.

Gezinnen met veel zoons hebben de grootste macht in het land gehad en wisten dus ook het meeste geld binnen te krijgen. Een koning benoemde zijn directe broers altijd op sleutelposities, terwijl halfbroers op een zekere afstand werden gehouden. De huidige koning was 45 jaar de gouverneur van de provincie Riyad. Maar grote rijkdom wist Salman nooit binnen te halen, tot verdriet van zoon Mohammed bin Salman. Toen zijn vader als één van de laatst overgebleven zoons van Abdoel Aziz eindelijk koning was, zorgde zijn zoon meteen dat Salman gecompenseerd werd voor het gebrek aan kansen om uit de olieruif mee te graaien. Salman nodigde kort na zijn aantreden zijn rijkste familieleden uit in het Ritz-Carlton Hotel, waar ze bij aankomst meteen hun telefoons en laptops moesten afgeven.

Al snel werd duidelijk dat het hotel een soort vijfsterrengevangenis was geworden, waar men maar op één manier uit kon komen: door de helft van het bezit aan de nieuwe koning en diens zoon af te staan. Van de ‘armste’ leden van het koningshuis zijn Salman en Mohammed nu de rijksten, al zint de rest van de familie wel op wraak…

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren