Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Het Vlasmuseum van Jaap

‘Die kennis moet bewaard blijven’

Vlas trekken doet de mens al duizenden jaren”, zegt Jaap Broersma (89) uit het Friese terpdorpje Ee. “De vlasplant wordt met wortel en al uit de grond getrokken om een zo lang mogelijke vezel te kunnen gebruiken. Vlas is bruikbaar voor het produceren van linnen (vezelvlas), maar ook lijnzaadolie (olievlas). Ik heb altijd met de hand vlas getrokken, maar tegenwoordig gebeurt dat machinaal. Ik heb ook jaren voor boeren vlas gebonden. Dat laatste is echt een handigheidje, dat kan niet iedereen. En ik ben er nog steeds goed in, al zeg ik het zelf. De vlasstengels moet men daarna volgens het ouderwetse dauwrootsysteem ontzaden, roten – in water leggen – en oprollen. Dat ontzaden deden we vroeger handmatig met een kam, maar nu gebeurt dat machinaal. Het mooie aan vlas is dat alles van de plant wordt gebruikt. Niks gaat verloren, zelfs het kaf niet, dat wordt aan de paarden gevoerd. Ik vind het belangrijk dat al die kennis bewaard blijft. Vandaar dat ik me als vrijwilliger inzet voor het Vlasmuseum ’t Braakhok in Ee. Ik zie het niet als werk. Het betekent gewoon veel voor me.” Geopend op afspraak. Meer infomatie via telefoon 0519-518669.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren